SEÇİLMİŞ KAÇ KADINIZ?
SEÇİLMİŞ KAÇ KADINIZ?
5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinin 83. yıldönümünde, Gölcük Kent Konseyi Kadın Meclisi Anıtpark’ta bir kutlama düzenledi. Kadınların seçme ve seçilme gününe ilçemizde sadece 39 kadın ile beş erkek katıldı.
5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinin 83. yıldönümünde, Gölcük Kent Konseyi Kadın Meclisi Anıtpark’ta bir kutlama düzenledi. Kadınların seçme ve seçilme gününe ilçemizde sadece 39 kadın ile beş erkek katıldı.
Kadınlar, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 5 Aralık 1934 yılında Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinin, dünyaya da örnek olduğunu belirterek, Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak, Atatürk’e şükranlarını sundular
KADINLAR ŞÜKRANLARINI SUNDU
Anıtpark’ta düzenlenen kutlama etkinliğine, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Kent Konseyi Başkanı Dr. Metin Şentürk, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Lütfi Yılmaz, Kent Konseyi Genel Sekreteri Fatih Bayram,Kent Konseyi Kadın meclisi Başkanı nurten Turnalı, Muhtarlar Derneği Başkanı Bilge Sara, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Saime Yalnız Yelken, Çağdaş yaşamı destekleme Derneği Başkanı Nuriye Demirel, Bayan Muhtarlardan Bilge Sevim Kanat, Melahat Gökdeniz, mali Müşavir Hakan Bıçakcı ve Kent konseyi kadın meclisi üyelerinden oluşan bayanlar katıldı.
SEÇİLEN KADINLAR YOKTU
CHP Kadın Kolları Başkanı TürkanÇimen ve yönetimi Ankara’ya gittikleri için katılamazken, Meclis üyeleri, Muhtarlar ve STK Başkanları kadınların seçme ve seçilme günü programına katılmamasına bir anlam verilemedi.
“ATATÜRK DÜNYAYA ÖRNEK LİDER”
Anıtpark’ta düzenlenen etkinlikte bir konuşma yapan, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Turnalı Özgören, şunları söyledi: “Medeni Kanun ile birlikte kadınlara toplumsal açıdan bazı haklar tanınmış, siyasal açıdan pek bir değişiklik olmamıştı. Cumhuriyetin kuruluşu sonrasında Mustafa Kemal Atatürk’ün yapmış olduğu girişimler neticesinde, Türk kadınlarının iktisadi ve siyasal yaşama katılımlarının sağlanabilmesi açısından bir dizi değişiklikler yapılmıştır. Kadınlara, 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme, 1933 yılında çıkarılan Köy Kanunu’yla, muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 1934’te Anayasa’da yapılan bir değişiklikle milletvekili seçme ve seçilme haklarının tanınmasıyla Türk kadın layık olduğu değere kavuşmuştur.”
“KADIN ARTIK HER YERDE VAR”
“Kadınlara tanınan bu hakların o yıllarda birçok Avrupa devletlerinde bile bulunmayışı, kadın haklarına verilen değer ve önemi en güzel şekilde ortaya koymaktadır. Kadınlarımız bugün eğitimden sağlığa ticaretten bürokrasiye, sanattan spora her alanda büyük başarılara imza atmışlardır. Bugün bir çok alanda da kadınlarımıza verilen haklar neticesinde kadın sayısının artıyor olması değişim ve dönüşümün en somut örneğidir. Bu duygu ve düşüncelerle; Kadınlarımızın hak ettikleri değerlere ulaşabilmesi, kadına insan olduğu ve toplumların eşit vatandaşları olduğu verilmesi ve kazanılması dileklerimle Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verildiği 83. Yıl dönümünü kutluyor ve saygılar”dedi.
KADINLARIMIZ ÖRNEK OLDU
Başkan Ellibeş, “Türk toplumunun gelişip yükselmesinde kadınlarımızın katkısı büyük olmuştur. Tarihimiz, büyük adamları ve nesilleri yetiştiren analarımızın örnekleri ile doludur. Gerek Cumhuriyetin kuruluşundan önce, gerekse sonra başarıları ile tarihe geçen analarımız bu günlere gelmemizi sağlamışlardır. Birleşmiş Milletlerin 1952 yılında Uluslararası bir sözleşme ile getirebildiği, kadınlara seçme ve seçilme hakkını, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bütün dünya ülkelerinden önce 5 Aralık 1934 tarihinde Türk Kadınına tanımıştır. Kadın elinin değdiği her yerde ve her işte başarı vardır, kalite vardır, saygınlık vardır. Kadınlarımızın toplum hayatının her aşamasında etkin rol almasını sağladığımızda, ülkemizin gelişmesi hızlanacak, toplumumuzun saygınlığı daha da artacaktır.
Peygamberimizin (sav) 'Cennet anaların ayakları altındadır.' Sözünün muhatabı olan tüm kadınlarımızı sadece birgün içerisinde hatırlamak doğru değildir. Kadınlarımız her zaman hatırlanmalı sorunları hakkında gerekli önlemler alınmalı ve çözüm üretilmelidir. Bu duygularla kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanmaları münasebetiyle; tüm kadınlarımızın Dünya Kadın Hakları Günü'nü kutluyor, kadınların hayatın her alanında daha güçlü bir şekilde var olması dileği ile saygılar sunuyorum” dedi.
“TÜRK KADINI DEĞERİNE KAVUŞTU”
Kent Konseyi Başkanı Metin Şentürk ise günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, şu görüşlere yer verdi: “Cumhuriyetin kuruluşunun ilk yıllarında, kadınlara sosyal, kültürel, eğitim, hukuk alanlarında haklar verilerek aile yaşantısı, toplumsal hayat ve çalışma hayatlarında aktif olmaları sağlanmıştır. Cumhuriyetin daha sonraki yıllarında, Türk kadınına 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme, 1933 yılında çıkarılan Köy Kanunu’yla, muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 1934’te Anayasada yapılan bir değişiklikle, milletvekili seçme ve seçilme hakları tanınarak, Türk kadını layık olduğu değere kavuşmuştur. Kadınlara o yıllarda tanınan bu haklar kadına verilen değer ve önemi en güzel şekilde ortaya koymaktadır.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.