RAMAZAN’DA ORUÇ TUTANLAR NASIL BESLENMELİ
RAMAZAN’DA ORUÇ TUTANLAR NASIL BESLENMELİ
Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan İç Hastalıkları Uzmanı, Dr. İhsan AHUBAZ “Ramazan'da oruç tutanların nasıl beslenmesi gerektiği” konusunda bizleri bilgilendirdi.
Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan İç Hastalıkları Uzmanı, Dr. İhsan AHUBAZ “Ramazan'da oruç tutanların nasıl beslenmesi gerektiği” konusunda bizleri bilgilendirdi.
Özellikle Ramazan ayının yaz mevsimlerine geldiği dönemlerde oruç tutulan süre uzun olduğundan, hem daha rahat oruç tutabilmek hem de sağlığımızı korumak bağlamında beslenmemize dikkat etmemiz çok önem kazanmaktadır. Özellikle; susuz kalmamak, tansiyonumuzu ve kan şekerimizi dengede tutmak için birtakım tedbirleri almalıyız.
Orucun sağlıklı kişilerde midenin dinlenmesi ve vücutta detoks etkisi yapması nedeniyle yararlı olduğu kabul edilmektedir. Ancak kronik hastalığı olanların oruç tutarken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda doktorlarına danışmaları gereklidir.
Oruç tutarken beslenme ile ilgili önerileri ana hatlarıyla şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Gün boyu aç kalan mideye, iftarda birden yüklenilmesi, birçok sağlık sorununa neden olabilir. Az az ve sık sık beslenin. Yemek yerken acele etmeyin. Çok zamanda az yemek yiyin.
2. Sahur öğününün atlanmaması büyük önem taşır. Sahuru bir kahvaltı öğünü olarak düşünmek gerekir. İftarda aşırı besin tüketimini ve gün içerisinde kan şekerinin düşmesini engellemek için, sahurda sindirimi yavaş besin değeri yüksek gıdaları tüketin. (süt, tuzsuz zeytin, yumurta, peynir, tam buğday ekmeği, salata vs.)
3. Normal zamanda 3 - 6 öğün olan beslenme sayısı ramazan ayında sahur ve iftardan oluşan 2 ana öğüne düşer. İftardan uykuya gidene kadarki zaman dilimine 2 ara öğün ekleyin. Bu şekilde sağlığınızda yaşanabilecek olumsuzlukları engellersiniz. (mide, bağırsak sorunları, tansiyon ve şeker yükselmeleri, kalp rahatsızlıkları gibi)
4. Orucunuzu su ve hurmayla açtıktan sonra çorba ve salata gibi hafif besinlerle iftara devam edin. Ana yemeğe geçmeden önce 5-10 dakika kadar ara vermeniz midenizi rahatlatır ve daha az yemenizi sağlar. Aradan sonra ana yemeğinizde etli veya etsiz sebze veya ızgara et yemeği ile az miktarda pilav, makarna veya bulgur pilavı tercih edebilirsiniz. Bunların yanında hem protein hem kalsiyum açısından zengin olan yoğurt veya ayran tüketmeyi de unutmayın.
5. Ramazan boyunca 2 litre su tüketiminin altına düşmeyin. İftardan sahura kadar en az 8-10 bardak su tüketin. Fakat çay ve kahve gibi içeceklerle sıvı ihtiyacının karşılanmadığını unutmayın.
6. İftardan 1-2 saat sonra meyve veya tatlı yiyebilirsiniz. Fakat tercih edeceğiniz tatlının şerbetli hamurlu ve kızartılan tatlılar olmamasına dikkat edin. Özellikle mevsim meyvelerinden yapılan sütlü tatlılar ya da dondurma sizin için daha hafif ve sağlıklı bir seçim olur.
7. Yağlı ve tuzlu gıdaları asla tüketmeyin. Çünkü bu gıdalar gün içinde daha çok susamanıza ve birtakım sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Karbonhidrat açısından zengin hamur tatlıları, kurabiyeler, yağlı hamur işleri boş enerji almanıza neden olur ve sizi kısa sürede acıktırır. İftar ve sahurda tuz içeriği yüksek olan turşu, salamura, yağ ve tuz oranı yüksek olan pastırma, sucuk gibi besinler, şeker oranı ve kalorisi yüksek olan kurabiyeler, hamur tatlıları gibi besinlerden mutlaka uzak durun.
8. Eğer herhangi bir nedenle ilaç kullanıyorsanız, ilacın dozlarının ve kullanım zamanlarının oruca göre ayarlanması konusunu doktorunuza danışınız.
Tüm vatandaşlarımıza sağlıklı, huzurlu ve hayırlı ramazanlar dilerim.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.