LASTİK İŞ

KİRACILAR GARANTİ ALTINA ALINIYOR

Gündem 26.08.2018 - 15:18, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

KİRACILAR GARANTİ ALTINA ALINIYOR

Borçlar kanununa göre, kiracıların ev sahibine ödeyeceği depozito miktarı en fazla üç aylık kira bedeliyle sınırlanıyor.

Her yıl 100 binlerce kiracı ev değiştiriyor. Tayinler, okul, iş derken büyük bir göç yaşanıyor. Taşınmanın maliyeti kadar, kira tutarı ve depozito da vatandaşın belini büken giderler arasında. Ev sahibi ile kiracı ilişkisini Borçlar Kanunu düzenliyor. Borçlar Kanunu'nun 342'nci maddesi depozitoyu en fazla üç aylık kira bedeliyle sınırlandırıyor. Örneğin; dairenin kirası 1000 liraysa ev sahibi en fazla 3000 lira depozito isteyebilir. Genelde 1 aylık ya da 2 aylık depozito talep ediliyor. Talep edilen tutar kadar depozitonun kim tarafından ve nasıl tutulacağı da önemli. Yasa bu konuda kiracıyı koruyan bir hüküm içeriyor. Öncelikle depozito kiracıya güvence verme bedeli olarak değerlendiriliyor. ORTAK HESAPTA TUTULMALI Güvence olarak verilen para veya kıymetli evrakların mal sahibi ve kiracının ortak açacağı bir vadeli banka hesabında tutulması gerekiyor. Bu durumda banka hesaptaki parayı ancak iki tarafın rızasıyla veya kesinleşmiş icra takibi ve mahkeme kararına dayanarak geri verebilir. Paranın banka hesabında değerlenmesi, yıllar içinde enflasyon nedeniyle oluşacak değer kaybını da önlüyor
Borçlar kanununa göre, kiracıların ev sahibine ödeyeceği depozito miktarı en fazla üç aylık kira bedeliyle sınırlanıyor.

Her yıl 100 binlerce kiracı ev değiştiriyor. Tayinler, okul, iş derken büyük bir göç yaşanıyor. Taşınmanın maliyeti kadar, kira tutarı ve depozito da vatandaşın belini büken giderler arasında. Ev sahibi ile kiracı ilişkisini Borçlar Kanunu düzenliyor. Borçlar Kanunu'nun 342'nci maddesi depozitoyu en fazla üç aylık kira bedeliyle sınırlandırıyor. Örneğin; dairenin kirası 1000 liraysa ev sahibi en fazla 3000 lira depozito isteyebilir. Genelde 1 aylık ya da 2 aylık depozito talep ediliyor. Talep edilen tutar kadar depozitonun kim tarafından ve nasıl tutulacağı da önemli. Yasa bu konuda kiracıyı koruyan bir hüküm içeriyor. Öncelikle depozito kiracıya güvence verme bedeli olarak değerlendiriliyor.

ORTAK HESAPTA TUTULMALI
Güvence olarak verilen para veya kıymetli evrakların mal sahibi ve kiracının ortak açacağı bir vadeli banka hesabında tutulması gerekiyor. Bu durumda banka hesaptaki parayı ancak iki tarafın rızasıyla veya kesinleşmiş icra takibi ve mahkeme kararına dayanarak geri verebilir. Paranın banka hesabında değerlenmesi, yıllar içinde enflasyon nedeniyle oluşacak değer kaybını da önlüyor

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.