''EKMEĞE ZAM YOK GRAMAJ DÜŞTÜ''
''EKMEĞE ZAM YOK GRAMAJ DÜŞTÜ''
İlimizde 250 gram ekmeğin 210 grama düşürülerek eski fiyatı olan 1 lira 25 kuruştan satılmasını değerlendiren Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı, “Biz zam falan almadık, sadece zararımızı kapatmak için gramaj düşüşü yaptık. 500’e yakın fırın var. Kocaeli genelinde 1 milyon 200 bin tane ekmek üretiyoruz. Fırıncılar zor durumda olduğu için uyarılara aldırmadı. Fırıncı ‘zam yapmayacaksam o zaman devlet bana unumu göndersin bende pişirip satayım’ diyor. ” diyerek meslektaşlarını savundu.
İlimizde 250 gram ekmeğin 210 grama düşürülerek eski fiyatı olan 1 lira 25 kuruştan satılmasını değerlendiren Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı, “Biz zam falan almadık, sadece zararımızı kapatmak için gramaj düşüşü yaptık. 500’e yakın fırın var. Kocaeli genelinde 1 milyon 200 bin tane ekmek üretiyoruz. Fırıncılar zor durumda olduğu için uyarılara aldırmadı. Fırıncı ‘zam yapmayacaksam o zaman devlet bana unumu göndersin bende pişirip satayım’ diyor. ” diyerek meslektaşlarını savundu.
Uzun süredir gündemden düşmeyen ekmek zammı tartışmalarına, Ticaret Bakanlığı noktayı koydu. Bakanlık tarafından yapılan açıklama doğrultusunda ilimizde bundan sonra 210 gram ekmek 1 lira 25 kuruştan satılacak.
Oldukça sıkıntılı geçen tarife belirleme sürecini değerlendiren Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı, değişiklikten vatandaşın memnun olduğunu belirtti.
ÜÇ YILDIR ZAM YAPMADIK
Fırıncının ilk süreçte tarifeye uymamasının nedenlerini tek tek anlatan başkan Ali Sarı, “3 yıldır herhangi bir zam almadık. Amacımız kar etmek değildi. Zararı önlemek istedik. Yeni tarife almasaydık birçok fırın kapanmak zorunda kalacaktı” dedi.
45 GÜN CEVAP BEKLEDİK
Sarı “Kocaeli Fırıncılar Odası olarak esnaf odaları birliğine dilekçe veriyoruz. Birlik de bir komisyon topluyor. Bu komisyonda; Ticaret İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Kocaeli Ticaret Odası, Büyükşehir Belediyesi ve Fırıncılar Odası bulunuyor. Ağustos’un 16’sında komisyon olarak 3 günlük fiyat araştırmasına gittik. 250 gram ekmeğin maliyetini 1 lira 17 kuruş, 260 gram ekmeğin de maliyetini 1 lira 22 kuruş olduğunu tespit ettik. O zaman unun kilosu 70 TL’ydi. Elektrik ve doğalgaza yapılan zam artışları da yoktu. Hazırladığımız tutanağı federasyona gönderdik. Federasyon da bakanlığa gönderdi. Bakanlık da bize 45 gün yanıt vermedi “dedi.
KAR DEĞİL, ZARAR ETMEMEK İÇİN
Sarı “Süreç uzayınca esnafın durumu da kötü, biz birlikten bir tarife almak zorunda kaldık. Çünkü un fiyatları 70 TL’den 110 TL’ye çıktı. Onu da geçin un satışları durdu. İhracata kapattık diyorlar ama dışarıya satışlar devam ediyor. Uncu da haklı. Diyor ki ‘dolar nasıl olsa yükselmiş’, bize sattığı unu daha yüksek fiyatlara peşin olarak dış piyasaya satıyor. Bazı illerde de zam artışları yapılmaya başlanınca çeşit ekmek olarak dediğimiz susamlı ekmeğe fiyat tarifesi yaptık. Valiliği devre dışı bırakarak böyle bir tarife hazırlamış olduk. Ama buna bizim fırıncılarımız da tam sahip çıkamadı. Fırıncı arkadaşlarımıza susamlı ekmeğin yanında siz 250 gram normal ekmek de bulundurmak zorundasınız dedik. Ama fırıncılar her anlamda zarar ettikleri için 250 gram ekmek yapmadı. Bu konuda defalarca uyarılarımız oldu. Fırıncıya da bir şey diyemiyoruz, sonuçta kar etmek için yapılan bir şey değil bu. Aksine zarar edilmesin diye onlar da böyle yaptı”şeklinde konuştu.
Sarı “500’e yakın fırın var. Kocaeli genelinde 1 milyon 200 bin tane ekmek üretiyoruz. Fırıncılar zor durumda olduğu için uyarılara aldırmadı. Fırıncı ‘zam yapmayacaksam o zaman devlet bana unumu göndersin bende pişirip satayım’ diyor.
HERKES BİZE HAK VERİYOR
Sarı “Siyasilerimizin çoğuna durumu anlattım. Hatta 2 gün önce valimizle 45 dakikalık bir görüşme yaptık. Aslına bakarsanız onlar da fırıncılara hak veriyor ama bakanımızın çıkıp ‘zam yok’ açıklamasının üzerine bir şey yapamıyorlar. Geçen hafta itibariyle bakanlık tarafından tarifemizi aldık. Böylece 210 gram ekmek 1 lira 25 kuruştan satılacak. Bakanlık kararı vermeden önce valilik bir denetim yaptı ve gramı az ekmek üretenlere ceza kesti. O cezalar ne olacak?-Affedilme gibi bir durum söz konusu değil tabii ki de. Yapacak bir şey yok, kesilen cezalar ödenecek. Biz fırıncılarımızı uyardık. Susamlı ekmeği yapalım ama 250 gram ekmeği de bulundurmak zorundasınız dedik. Tabiri caizse o noktada fırıncılar olarak sınıfta kaldık. Bir geçiş yapalım derken, tam olarak uygulayamadık”dedi.
“ZAM FALAN ALMADIK”
Sarı “Fırıncılar da her alanda zarar ediyor. Bütün girdilere çok ciddi zamlar yapılıyor. Fırıncı bundan 3 yıl önce zam aldı. Bana 3 yılda fiyatı değişmeyen bir tane ürün gösterebilir misiniz? Bu arada şunun altını çizelim. Biz zam falan almadık, sadece zararımızı kapatmak için gramaj düşüşü yaptık. Biz bunu da yapmasaydık birçok fırın kapanacaktı. Belki de intiharın eşiğine gelecekti. Kapımızda yatan uncular şimdi yanımıza gelmiyor. Hele fırıncının az da borcu varsa kim ona un satacak. Adam sabah ekmeğini satıyor, akşam da gidip zahirecilerden un alıyor iki katı fiyatına. Her şeye zam yapıldığı için vatandaş ‘neden ekmek fiyatını arttırmadınız’ diyor. Bu süreçte hiçbir müşterimizle sıkıntı yaşamadık. Sonuçta durumumuzu onlar da biliyor. Diğer illere göre daha az israf ediyoruz ama kaba tabirle her gün bir fırında ortalama 50 ekmek vitrinde kalıyor. 100 ekmek de bakkaldan, büfelerden dönüyor. Biz bu israfın önüne geçmek için bayat ekmek uygulaması başlattık. Bayat ekmek diyoruz ama bir gün bekleyen ekmek bayat falan değildir. Böylece biz en azından un paramızı çıkarıyoruz aynı zamanda çok ekmek tüketen bir aile daha uyguna ekmek alabiliyor. Bu uygulama kentimizde benimsendi. İsraf oluyor ama diğer illere kıyasla çok daha az. Bir gün yan komşumla oturuyoruz. O da mobilya işi yapıyor. Bana aylık ciromu sordu söyledim ve adam bana dedi ki ‘senin ayda yaptığın ciroyu ben bir koltuk satınca çıkarıyorum.’ Mesleğimiz bu duruma geldi işte. Halbuki biz zamanında fırıncılık yaparak güzel paralar kazandık. Şimdi ise tek derdimiz zarar etmemek“dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.