LASTİK İŞ

GÖLCÜK SANAT GÜNLEWRİ DEVAM EDİYOR

25.01.2019 - 17:53, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

GÖLCÜK SANAT GÜNLEWRİ DEVAM EDİYOR

Gölcük Belediyesi Sanat Galerisi tarafından başlatılan Gölcük Sanat Günlerinin Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarından olan çarpana dokuma atölye çalışması Deniz Ediz tarafından 24-25 Ocak 2019 tarihinde Sivil toplum merkezinde gerçekleştirildi

SERTİFİKALARI VERİLDİ Perşembe ve Cuma günü gerçekleştirilen atölye çalışmaları sonunda katılımcılara sertifikaları Gölcük Belediye Başkan Vekili Levent Değirmenci tarafından verildi. Sanat Galerisi Kırkyama Atölyesi yoğun şekilde çalışmalarına devam ediyor. Yoğun ilginin olduğu atölye çalışmasına iki gün boyunca 40 kişi katılım sağladı. Sanat Günlerine olan yoğun talep doğrultusunda atölye çalışmaları birbirinden özel sanat dallarıyla devam edecek. ÇARPANA NASIL YAPILIR Çarpana, Asya göçebeleri arasında ve Anadolu’da kullanılan dokuma tezgâhlarının en basit türü ve bu tezgâhlarda dokunan dokumalara verilen genel ad. Çarpanada kolan, kemer, kuşak, eğer süsleri ve ip çeşitleri gibi eni dar, boyu uzun dokumalar dokunur, örme ve dokuma tekniği bir arada kullanılır. Çarpana toprağa çakılı kazıklardan yararlanarak yere paralel olarak kurulur. Çarpananın bir ucunu yer kazığına bağlayan dokumacı, çözgü iplerinin ucunu beline ya da sabit bir yere bağlayarak birbirine paralel ve gergin duran bir dokuma alanı elde eder. İşlenecek nakışın türüne göre hazırlanan renkli iplikler, el büyüklüğünde, dikdörtgen biçiminde dört delikli levhalardan geçirilir. Sayılan 4-6 arasında olan deve derisi ya da tahtadan yapılmış bu levhalar, başka tezgâhlarda görülmez. Renkli iplikler çözgü ipleri ara­sından geçirilerek nakışlar oluşturulur. Dokuma işlemi ilerledikçe nakışlar zaman zaman sıkıştırılır.  
Gölcük Belediyesi Sanat Galerisi tarafından başlatılan Gölcük Sanat Günlerinin Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarından olan çarpana dokuma atölye çalışması Deniz Ediz tarafından 24-25 Ocak 2019 tarihinde Sivil toplum merkezinde gerçekleştirildi

SERTİFİKALARI VERİLDİ

Perşembe ve Cuma günü gerçekleştirilen atölye çalışmaları sonunda katılımcılara sertifikaları Gölcük Belediye Başkan Vekili Levent Değirmenci tarafından verildi. Sanat Galerisi Kırkyama Atölyesi yoğun şekilde çalışmalarına devam ediyor. Yoğun ilginin olduğu atölye çalışmasına iki gün boyunca 40 kişi katılım sağladı. Sanat Günlerine olan yoğun talep doğrultusunda atölye çalışmaları birbirinden özel sanat dallarıyla devam edecek.

ÇARPANA NASIL YAPILIR

Çarpana, Asya göçebeleri arasında ve Anadolu’da kullanılan dokuma tezgâhlarının en basit türü ve bu tezgâhlarda dokunan dokumalara verilen genel ad. Çarpanada kolan, kemer, kuşak, eğer süsleri ve ip çeşitleri gibi eni dar, boyu uzun dokumalar dokunur, örme ve dokuma tekniği bir arada kullanılır. Çarpana toprağa çakılı kazıklardan yararlanarak yere paralel olarak kurulur.

Çarpananın bir ucunu yer kazığına bağlayan dokumacı, çözgü iplerinin ucunu beline ya da sabit bir yere bağlayarak birbirine paralel ve gergin duran bir dokuma alanı elde eder. İşlenecek nakışın türüne göre hazırlanan renkli iplikler, el büyüklüğünde, dikdörtgen biçiminde dört delikli levhalardan geçirilir. Sayılan 4-6 arasında olan deve derisi ya da tahtadan yapılmış bu levhalar, başka tezgâhlarda görülmez. Renkli iplikler çözgü ipleri ara­sından geçirilerek nakışlar oluşturulur. Dokuma işlemi ilerledikçe nakışlar zaman zaman sıkıştırılır.

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.