VALİ AKSOY ‘’BURASI KOCAELİ BURADA İŞ VAR’’
VALİ AKSOY ‘’BURASI KOCAELİ BURADA İŞ VAR’’
Milli İstihdam Seferberliği, bilgilendirme toplantısında konuşan Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, “Türkiye’de Kocaeli ekonomi açısından çok önemli bir il. Yeni İstihdam seferberliği anlamında burası Kocaeli burada iş var sloganı ile yola çıkıyoruz” dedi.
Milli İstihdam Seferberliği, bilgilendirme toplantısında konuşan Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, “Türkiye’de Kocaeli ekonomi açısından çok önemli bir il. Yeni İstihdam seferberliği anlamında burası Kocaeli burada iş var sloganı ile yola çıkıyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde, yeni istihdam teşviklerinin yer aldığı 'Burası Türkiye Burada İş Var' sloganıyla hayata geçen '2019 Yılı Milli İstihdam Seferberliği’ Bilgilendirme Toplantısı, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’ un başkanlığında Kocaeli Valiliğinde yapıldı.
YOĞUN KATILIM
Toplantıya Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’ un yanı sıra Vali Yardımcısı Suat Kılıç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Başmüfettişi Onur Batuman, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, İlçe Kaymakamları, İŞKUR İl Müdürü Ulvi Yılmaz, İŞKUR İl Müdürü Vekili İlhami Çiçek, KOSGEB İl Müdürü İbrahim Ustaer, Gebze Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Hasan Yılmaz, Kocaeli Üniversitesi Rektör Vekili Prof Dr. Ercüment Çiftçi, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KOTO Başkanı Necmi Bulut, GTO Başkanı Nail Çiler, KTO Başkanı Recep Öztürk, Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadir Durmuş, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Vedat Doğusel, firma yetkilileri ve sanayicile katıldı.
İŞÇİNİN SADECE MAAŞINI ÖDEYECEĞİZ
Programda ilk olarak konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “İstihdam seferberliği 2019 kapsamında iş dünyamıza, girişimcilerimize 8 farklı teşvikten biri; Nisan ayı sonuna kadar sağlayacağınız her ilave istihdamın tam 3 ay boyunca ücretini, sigorta primlerini ve vergisini devlet karşılıyor. 2.021 TL ücret ve 1.113 TL sigorta ve vergiler olmak üzere 3.134 TL’yi devletimiz karşılamış olacak. Devamındaki 9 ay boyunca da devletimiz sigorta primlerini ve vergileri ödemeye devam edecek. Yani aylık 1.113 TL’yi devletimiz karşılayacak. Biz işverenler olarak sadece işçinin maaşını ödeyeceğiz. İş alınacak kişi kadın, genç ve engelli ise bu süre 15 aya kadar uzamış olacak” dedi.
DÜZENİ BOZMA İSDİHDAMI KORU
Teşviklerde ikinci önemli maddeyi de açıklayan Zeytinoğlu, “Herhangi bir sebeple işinde sıkıntı yaşayan girişimcilerimiz için çok önemli bir destek getirildi. Eğer bir işveren işlerinde sıkıntı yaşadıysa, faaliyetleri durmuş ya da azalmışsa; çalışanlarının maaşı 3 ay boyunca Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödeniyor. Yani burada devletimiz işverene diyor ki düzenini bozma, istihdamı koru. İstihdam teşviklerinin iyi anlaşılması ve uygulanması konusunda onlardan ekstra hassasiyet bekliyoruz” dedi.
VERGİDE 4’ÜNCÜ İL OLDUK
Zeytinoğlu’nun ardından konuşan Vali Hüseyin Aksoy, “İş dünyamızın varsa orunlarını dinlemek, çözüm üretmek adına bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Türkiye ekonomisine Kocaeli çok önemli katkılar sunan illerin başında geliyor. Kocaeli vergi toplanmasında dördüncü il oldu. 13 OSB’de 105 Bini aşan çalışanıyla ilimizin gücünü daha üst noktalara taşıma ve istihdam seferberliği konusunda üzerimize düşenleri yapma adına buradayız. Temel amacımız odalar ve borsalar birliğiyle düzenlenen toplantı sonrası Kocaeli olarak üzerimize düşeni yapmak adına çalışacağız” diye konuştu.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİ AKTARDI
İş teftişi uygulamaları ve çalışma uyumu konusunda bilgi veren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Baş Müfettişi Onur Batuman, “İş yerlerinde 3 ayı geçmemek üzere kısa çalışma ödeneği düzenleniyor. Kanun bu hükmü kısa çalışma ödeneğinin 6 aya kadar uzatılması ve işsizlik ödeneğinden mahsup edilip edilmemesinin Cumhurbaşkanlığının yetkisinde olduğunu gösteriyor. İş yerindeki üretim sürenin çalışma süresinin yansıması olarak belli orandaki düşüş 3’te 1 olarak gösteriliyor. İşçinin istihdamla ilgisinin kesilmemesi için yapılan bir destek bu” diye konuştu.
DIŞSAL ETKİLERDE KISA ÇALIŞMA BAŞVURUSU
Kısa çalışma başvuru şartlarını da sıralayan Batuman, “Mevcut durumda ekonomik kriz olamaması durumunda zorlayıcı sebep aranıyor. Kısa çalışma başvuruları haftalık çalışma oranının 3’te bir azaltılması. yeri Kısa çalışma uygulamasına geçecek iş çalışma süresini 3’te bir azaltmalı. Çalışma süresi 3 aylık dönemde en az 4 haftalık zaman veya işyerinin tamamen durması. Dışsal etkilerden kaynaklanan nedenler” dedi.
KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK
İŞKUR İl Müdür Vekili İlhami Çelik, “İşbaşı eğitim programı, mesleki eğitim ve beceri geliştirme işbirliği protokolü (MEGİP), geleceğin mesleki eğitimi ve işe ilk adım projesi kapsamında eğitimi verilmektedir. İşbaşı eğitim programından en az 2 sigortalı çalışanı olan iş yerleri yararlanabilir. Çalışan sayısının yüzde 30’una kadar katılımcı talep edilebilir. 15 yaşını tamamlamamış İŞKUR’a kayıtlı işsizler yararlanabilir” diye konuştu.
GÜNLÜK 77 TL ÖDENECEK
Haftada en az altı gün 45 saat uygulanıyor diyen Çelik, “Katılımcılara günlük 77,70 TL ödeme yapılmaktadır. Öğrencilere bu ücretin 4’te 3’ü, işsizlik ödeneği alanlara ise bu ücretin yarısı ödenmektedir. 18-29 yaş arası gençlere ise günlük 85 TL ödenmektedir. Kadın istihdamına çocuk bakım desteği ile pozitif ayrımcılık yaparak kadınların istihdama katılımı sağlanmaktadır. 2-5 yaş arası çocuklara aylık 400 TL bakım desteği ödeniyor” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.