LASTİK İŞ

SESİNİZ KISILMASIN!

Sağlık 20.07.2019 - 15:31, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

SESİNİZ KISILMASIN!

“Ses kısıklığı, genellikle sesin azalması veya hiç çıkmaması olarak algılanır. Ancak her türlü normalden farklı ses oluşumuna ses kısıklığı denir ve bu durum bazı ciddi hastalıkların habercisi de olabilir.

Sesteki çatallaşmalar, titreşimler, boğuk ses ve diğer tüm ses değişikliğine ses kısıklığı denir.”Aile Konak Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Ali Fuat VARLI sıkça karşılaşılan ses kısıklığı probleminin nedenlerini ve korunma yöntemlerini anlattı.  Ses kısıklığı olduğu zaman ne hemen ciddi bir hastalık endişesine kapılmalıyız ne de çok küçümseyip muayeneyi ihmal etmeliyiz. Özellikle sigara içen, elli yaşını aşmış ve iki haftadan uzun süreli ses kısıklığı olan erkek hastaların mutlaka hekime başvurmaları ve dikkatli bir gırtlak muayenesinden geçmeleri şarttır. Çünkü gırtlak kanserinin ilk ve en önemli işareti ses kısıklığı olup erken evrede saptandığında 100’e yakın oranda tedavi edilebilmektedir. Birkaç günden uzun süren tam ses kaybı veya seste şiddetli değişiklik olursa Kulak Burun Boğaz uzmanı ile görüşülmelidir. Ses kısıklığının başlıca sebepleri Larenjit (Gırtlak iltihabı ),  Ses tellerinde nodül,  kist veya polip gibi iyi huylu kitleler,  Akciğer hastalıkları,  Ses teli hareketini sağlayan sinirlerin felci,  Alerji veya iltihaplara bağlı geniz akıntısı,  mideden yukarı doğru asit kaçağının olması (reflü) ve şiddetli kusmalar,  gırtlak ve çevresindeki dokuların tümörleri,  Ses telleri çevresine gelen darbeler,  Psikolojik sebepler,  şeker hastalığı veya sinir sistemi hastalıkları gibi vücudun diğer bölgeleriyle birlikte ses telini de tutan hastalıklar,  sigara, duman ve kimyasal gazlar gibi tahriş edici maddelere maruz kalmak,  yanlış ses kullanımları (bağırma, çığlık, şiddetli ağlama ve öfke durumları),  bir takım cerrahi travmalar (gırtlağa yada üst solunum yoluna yönelik yada genel anestezi için solunum yoluna tüp(entübasyon tüpü) yerleştirilmesine bağlı   Ses kısıklığı 2-3 haftadan uzun sürerse, Ses kısıklığı ile birlikte aşağıdaki belirtiler varsa: Soğuk algınlığı gibi belirli bir neden yokken ağrı bulunması, Öksürükle kan gelmesi, Solunum sıkıntısı, Yutma güçlüğü, Boyunda şişlik,   Ses kısıklığının olmaması veya olursa da kolay iyileşmesi için hastanın dikkat etmesi gereken hususlar: Sigara ve alkol kullanılmaması (sigaranın rolü çok daha fazladır) Sesin doğru tonda, kalınlaştırma ve inceltmeleri fazla yapmadan kullanılması Çok uzun süre konuşmaktan kaçınılması Diyaframı kullanarak, gırtlak kaslarını çok yormadan konuşulması Bol su içilmesi Boğaz temizleme hareketini yapmaktan kaçınılması Mideden asit kaçağı olan (Reflü) hastalar için akşam saatlerinde çay, kahve, kola, alkol alınmaması, mideyi dolduracak kadar yemek yenmemesi, yemek yiyip hemen yatılmaması, yüksek yastıkta yatılması Bulunduğunuz ortamın nemi ve ısısının uygun olması  
“Ses kısıklığı, genellikle sesin azalması veya hiç çıkmaması olarak algılanır. Ancak her türlü normalden farklı ses oluşumuna ses kısıklığı denir ve bu durum bazı ciddi hastalıkların habercisi de olabilir.

Sesteki çatallaşmalar, titreşimler, boğuk ses ve diğer tüm ses değişikliğine ses kısıklığı denir.”Aile Konak Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Ali Fuat VARLI sıkça karşılaşılan ses kısıklığı probleminin nedenlerini ve korunma yöntemlerini anlattı. 

Ses kısıklığı olduğu zaman ne hemen ciddi bir hastalık endişesine kapılmalıyız ne de çok küçümseyip muayeneyi ihmal etmeliyiz. Özellikle sigara içen, elli yaşını aşmış ve iki haftadan uzun süreli ses kısıklığı olan erkek hastaların mutlaka hekime başvurmaları ve dikkatli bir gırtlak muayenesinden geçmeleri şarttır. Çünkü gırtlak kanserinin ilk ve en önemli işareti ses kısıklığı olup erken evrede saptandığında 100’e yakın oranda tedavi edilebilmektedir. Birkaç günden uzun süren tam ses kaybı veya seste şiddetli değişiklik olursa Kulak Burun Boğaz uzmanı ile görüşülmelidir.

Ses kısıklığının başlıca sebepleri

Larenjit (Gırtlak iltihabı )

Ses tellerinde nodül, 

kist veya polip gibi iyi huylu kitleler,

 Akciğer hastalıkları

Ses teli hareketini sağlayan sinirlerin felci

Alerji veya iltihaplara bağlı geniz akıntısı

mideden yukarı doğru asit kaçağının olması (reflü) ve şiddetli kusmalar

gırtlak ve çevresindeki dokuların tümörleri

Ses telleri çevresine gelen darbeler,

 Psikolojik sebepler

şeker hastalığı veya sinir sistemi hastalıkları gibi vücudun diğer bölgeleriyle birlikte ses telini de tutan hastalıklar

sigara, duman ve kimyasal gazlar gibi tahriş edici maddelere maruz kalmak

yanlış ses kullanımları (bağırma, çığlık, şiddetli ağlama ve öfke durumları)

bir takım cerrahi travmalar (gırtlağa yada üst solunum yoluna yönelik yada genel anestezi için solunum yoluna tüp(entübasyon tüpü) yerleştirilmesine bağlı


 

Ses kısıklığı 2-3 haftadan uzun sürerse,

Ses kısıklığı ile birlikte aşağıdaki belirtiler varsa:

Soğuk algınlığı gibi belirli bir neden yokken ağrı bulunması,

Öksürükle kan gelmesi,

Solunum sıkıntısı,

Yutma güçlüğü,

Boyunda şişlik,

 

Ses kısıklığının olmaması veya olursa da kolay iyileşmesi için hastanın dikkat etmesi gereken hususlar:

Sigara ve alkol kullanılmaması (sigaranın rolü çok daha fazladır)

Sesin doğru tonda, kalınlaştırma ve inceltmeleri fazla yapmadan kullanılması

Çok uzun süre konuşmaktan kaçınılması

Diyaframı kullanarak, gırtlak kaslarını çok yormadan konuşulması

Bol su içilmesi

Boğaz temizleme hareketini yapmaktan kaçınılması

Mideden asit kaçağı olan (Reflü) hastalar için akşam saatlerinde çay, kahve, kola, alkol alınmaması, mideyi dolduracak kadar yemek yenmemesi, yemek yiyip hemen yatılmaması, yüksek yastıkta yatılması

Bulunduğunuz ortamın nemi ve ısısının uygun olması


 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.