TURİZM ÇALIŞTAYI BAŞLIYOR
TURİZM ÇALIŞTAYI BAŞLIYOR
Kocaeli Valiliği, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi(KOÜ) ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı(MARKA) işbirliğinde 8-9 Ekim tarihlerinde Tryp By Wyndham Otel’de gerçekleştirilecek olan Kocaeli Turizm Çalıştayı’nın duyurusu Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy tarafından Valillik Karamürsel Alp Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda duyuruldu.
Kocaeli Valiliği, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi(KOÜ) ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı(MARKA) işbirliğinde 8-9 Ekim tarihlerinde Tryp By Wyndham Otel’de gerçekleştirilecek olan Kocaeli Turizm Çalıştayı’nın duyurusu Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy tarafından Valillik Karamürsel Alp Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda duyuruldu.
Düzenlenen toplantıda Aksoy’un yanı sıra KOÜ Rektör Yardımcısı Ercüment Çiftçi, Turizm Meslek Yüksek Okulu Dekanı Bilsel Bilgili, İl Kültür Turizm Müdür Vekili Ercan Yaman, MARKA Kocaeli Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Hüseyin Özgür Ünsal, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Vali Yardımcısı Suat Yıldız katılım sağladı. Toplantıda sunum yapan Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, “Kocaeli’miz; Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunun 79’una, 13 organize sanayi bölgesine, 126 ar-ge merkezi ve 15 tasarım merkezine, Bilişim Vadisi ile birlikte 5 teknoloji geliştirme bölgesine, 2 üniversiteye, 2 serbest bölgeye, 1 havalimanına, yüksek hızlı tren bağlantısına, 38 liman tesisine sahiptir” sözlerini kullandı.
JEOTERMAL SU KAYNAKLARINA SAHİP
Aksoy sözlerinin devamında, “Bu altyapısı ile geçtiğimiz yıl itibariyle; Bin 751 ihracatçı firması ile gümrüklerinden ulusal ihracatımızın yüzde 16,7’sini gerçekleştirerek ve yüzde 92,2’lik tahsil oranıyla Türkiye’de ilk sırada yer alıp 77,1 milyar TL vergi ödeyerek milli ekonomimizin temel direklerinden birisi olan bir ildir. Öte yandan; Kocaeli, toplam alanının yüzde 42,4’ü ormanlarla kaplı, iki denize ve Sapanca Gölü’ne kıyısı olan, 8 tabiat parkına sahip, 2’si menşe, 10’u mahreç olmak üzere 12 coğrafi işaretli ürünü bulunan, 1 uluslararası kayak merkezine sahip, 94 sit alanı ve özeller hariç 7 müzesi bulunan, jeotermal su kaynaklarına sahiptir” diye konuştu.
ÖNEMLİ BİR TURİZM DESTİNASYONU
Sözlerini sürdüren Aksoy, “Kocaeli yaylaları ile yayla kültürünü yaşatan, mavi bayraklı 6 plajı bulunan, sağlık turizmi yetki belgeli 15 sağlık kuruluşuna sahip, her yıl on binlerce yabancı hastanın tedavi olduğu, tarihi döneminin önemli yerleşimlerinden birisi olan Nicomedia’ya uzanan, Mimar Sinan’ın, Osman Hamdi Bey’in eserlerine ev sahipliği yapan, Osmanlı kuruluş dönemi fatihlerinden Karamürsel Alp ve Akçakoca Bey’in ebedi istirahatgahı olan, Osmanlı’nın Macar müttefiki İmre Thököly’nin ve Kartacalı Anibal’ın izlerini taşıyan, doğa ile iç içe trekking parkurları olan, su sporları, motor sporları ve futbol kampları altyapısı ve kültürüne sahip, önemli bir turizm destinasyonudur” açıklamasında bulundu.
ÜLKEMİZDE TURİZM HEDEFLERİ BÜYÜDÜ
“Bu gibi bir büyük potansiyelin korunması ve etkili değerlendirilmesi hepimizin görevidir” diyen Aksoy, “Bu görevin ifası için güçlü ve etkili bir iş birliği önemlidir. İlimizin potansiyelinin tüm kesimlerin iş birliği ile değerlendirerek; Kocaeli’nin önemli bir turizm destinasyonu imajının güçlenmesi, ekonomik çeşitlenmenin ve istihdamın turizm sektörü desteği ile artması, tabii ve kültürel değerlerin yaşatılarak korunması, öncelikli gündemimiz arasında bulunmalıdır. Temmuz ayında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen “On Birinci Kalkınma Planı” ve geçtiğimiz hafta Dünya Turizm Günü’nde Kültür ve Turizm Bakanı’mız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un ilan ettiği yeni “Türkiye Turizm Stratejisi” ile ülkemiz turizmde hedeflerini büyütmüştür” ifadelerini kullandı.
POLİTİKA VE TEDBİRLER BELİRLEYECEĞİZ
Aksoy, “Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılı için 75 milyon yabancı ziyaretçi ve 65 milyar Amerikan Doları turizm geliri hedefi koyan ülkemiz, bu hedeflere ulaşmak için çeşitli politika ve tedbirler geliştirmiş ve uygulamaktadır. Bu hedeflere ulaşmada her ile önemli roller düşmektedir. Biz de Kocaeli olarak 2023 yılı için 200 bin yabancı ve toplam 1 milyon konaklamalı turist hedefi koyuyoruz. Bu hedefe ulaşmak için de ilimizde öne çıkan 9 farklı turizm çeşidine yönelik politika ve tedbirler belirleyeceğiz” şeklinde konuşmasını sürdürdü.
GENİŞ KATILIMLI ÇALIŞMA GRUPLARI
Aksoy konuşmasının devamında, “Bu amaca yönelik olarak Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, Kocaeli Üniversitemiz ve Kalkınma Ajansımız iş birliği ile 8-9 Ekim 2019 Salı ve Çarşamba günleri sürecek “Kocaeli Turizm Çalıştayı” organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Bu çalıştay ile 9 farklı turizm çeşidi için geniş katılımlı çalışma grupları kurarak 2023 hedefleri için yapılacak çalışmaların çerçevesini belirlemeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.
TEMEL TEŞKİL EDECEK KONULAR
Aksoy konuşmasını, “Kocaeli Turizm Çalıştayı” ile ayrıca, Kocaeli’nin turizm çeşitliliğinin değerlendirip, turizm kaynaklarımızın daha etkin nasıl kullanılabileceğini ele alıp, farklı kesimler arası ortaklık ve iş birliklerinin çerçevesini çizip ve kurumlarımızın turizme yönelik gündemlerine temel teşkil edecek konuları belirlemeyi hedefliyoruz. Çalıştayda, turizm ve ilgili alanlarda faaliyet gösteren kamu kurumlarımız; yerel yönetimlerimiz; oda, birlik ve sanayi bölgelerimiz; sektörel sivil toplum kuruluşlarımız ve federasyonlarımız; akademisyenlerimiz; konaklama tesislerimiz, seyahat acentelerimiz, tur operatörlerimiz ve sağlık kuruluşlarımız ile diğer turizm profesyonelleri katılımcı olarak yer alacaklar. Bu kapsamda 31 kamu kurumu, 18 yerel yönetim, 8 akademik birim, 28 sivil toplum kuruluşu, oda ve birlik ile 72 özel sektör kuruluşunu çalıştaya davet ediyoruz” şeklinde sürdürdü.
EYLEM PLANI HALİNE GETİRİLECEK
Konuşmasının sonunda çalıştayda bulunan çalışma gruplarını anlatan Vali Aksoy şunları söyledi: “Doğa Turizmi çalışma grubunda 5 kamu, 2 yerel yönetim, 1 akademik birim, 6 STK ve 6 özel sektör temsilcisi, Deniz Turizmi çalışma grubunda 4 kamu, 4 yerel yönetim, 1 akademik birim, 1 STK ve 9 özel sektör temsilcisi, Kültür, Tarih ve İnanç Turizmi çalışma grubunda 7 kamu, 2 yerel yönetim, 2 akademik birim, 5 STK ve 4 özel sektör temsilcisi, Sağlık (Medikal) Turizmi çalışma grubunda 1 kamu, 1 yerel yönetim, 2 akademik birim ve 20 özel sektör temsilcisi, Sağlık (Termal / SPA) Turizmi çalışma grubunda 5 kamu, 3 yerel yönetim, 1 akademik birim, 1 STK ve 3 özel sektör temsilcisi, İş Turizmi çalışma grubunda 4 kamu, 4 yerel yönetim, 9 STK ve 12 özel sektör temsilcisi, Gastronomi Turizmi çalışma grubunda 1 kamu, 1 akademik birim, 3 STK ve 5 özel sektör temsilcisi, Kongre ve Fuar Turizmi çalışma grubunda 2 kamu, 1 yerel yönetim, 1 akademik birim, 4 STK ve 6 özel sektör temsilcisi, Spor Turizmi çalışma grubunda 1 kamu, 2 yerel yönetim, 1 akademik birim, 9 STK ve 7 özel sektör temsilcisi olarak kurgulanarak, her biri kendi içerisinde; Temel sorun tespitleri ve çözüm önerilerini, Faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve yaygınlaşmasını, Fiziki ve beşeri altyapıyı, Hedef pazar ve bu pazarlara erişim olanaklarını, Hizmet kalitesi değerlendirmesini ve geliştirme için iş birliği potansiyellerini, Turizm değerlerinin korunma ve kullanma dengesini ve diğer konuları değerlendirecek ve ortak bir çıktı haline getirerek tüm katılımcılara, ildeki karar vericilere ve halkımıza sunacaklar. Çalışma gruplarının faaliyetlerini tamamlamalarının ardından 9 Ekim Çarşamba günü öğleden sonraki oturumda gerçekleştirilecek olan panel ile çıktıların sunulduğu ilin karar vericileri bu çıktıları değerlendirecek ve birikimlerini paylaşacaklar. Çalıştayın tamamlanmasının ardından oluşturulacak rapor, halkımız ve ilgili paydaşlarımızın değerlendirmelerine açılacak, değerlendirmelerin ardından uygulanmak üzere eylem planı haline getirilecek.”
TURİZM MASTER PLANINA ÖNCÜLÜK EDECEK
Aksoy’un ardından konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Kurumların birlikte çalıştığı ve ortak hareket ettiği zaman çalışmaların daha sağlıklı olacağını söylemiştik. Sayın Valimizin ortak akılla hareket edilerek yapılan bu çalışmayı düzenlediği için teşekkür ediyorum. Bu aslında yeni bir başlangıçtır. Aslında bundan sonra daha detaylı yapılacak çalışmalar var. Bu kentin bir turizm master planının yapılmasına bu çalıştay öncülük etmiş olacak. Bu çalışmanın hakkıyla yapılabilmesi için birinci basamak böyle bir çalıştayın yapılmasıydı. İnşallah bundan sonra hızlı bir şekilde master planı çalışmasını da bitirir ve hedeflediğimiz turizm rakamlarına ulaşırız” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.