LASTİK İŞ

SANAYİDE KAPASİTE KULLANIM ORANLARI ARTTI

Ekonomi 24.02.2020 - 16:57, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

SANAYİDE KAPASİTE KULLANIM ORANLARI ARTTI

KSO Başkanı Zeytinoğlu kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi. “İlimizde bu ay sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 57’si kapasite kullanım oranlarının geçen aya göre arttığını bildirdi" dedi

MERKEZ Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre şubat ayı kapasite kullanım oranlarını değerlendiren KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Odamız tarafından her ay düzenli olarak açıkladığımız imalat sanayinde kapasite kullanım oranı ilimizde yüzde 70.7 ile geçen aya göre 0.2 puan, geçen yıla göre 0.5 puan arttı. Merkez Bankası tarafından yüzde 76 olarak açıklanan Türkiye imalat sanayinin kapasite kullanım oranı ise geçen aya göre 0.5 puan, geçen yıla göre 2 puan arttı” dedi.   OLUMLU YANSIYACAK Hem Türkiye genelinde hem de Kocaeli kapasite kullanım oranlarında artışların devam ettiğini söyleyen Zeytinoğlu, “İlimizde bu ay sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 57’si kapasite kullanım oranlarının geçen aya göre arttığını bildirdi. Aylık bu artışta ilimizin öncü sektörlerinden, ihracatımıza da en büyük katkıyı veren otomotiv sektörü öne çıkıyor. Bu ay Kocaeli’de otomotiv sektörü kapasite kullanım oranı yüzde 77.5, Türkiye genelinde ise yüzde 79.9 olarak gerçekleşti. Bunun yanında kimya, metal, makine, elektronik, plastik ve kauçuk sektörleri de kapasitelerini artıran sektörler olarak karşımıza çıkıyor. Bunun ihracat rakamlarımıza da olumlu yansıyacağını düşünüyoruz” dedi.   SİPARİŞLER ARTTI Kocaeli firmalarının iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerini de açıklayan Zeytinoğlu, şunları söyledi: “Kocaeli genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 17.5’i mart ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının arttığını, yüzde 53’ü ise bu miktarın değişmediğini ve yüzde 29.5’i azaldığını belirtmiştir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 22’si dış piyasa siparişlerinin arttığını, yüzde 52’si sipariş miktarında bir değişme olmadığını, yüzde 26’sı ise azaldığını ifade etmişlerdir."
KSO Başkanı Zeytinoğlu kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi. “İlimizde bu ay sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 57’si kapasite kullanım oranlarının geçen aya göre arttığını bildirdi" dedi

MERKEZ Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre şubat ayı kapasite kullanım oranlarını değerlendiren KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Odamız tarafından her ay düzenli olarak açıkladığımız imalat sanayinde kapasite kullanım oranı ilimizde yüzde 70.7 ile geçen aya göre 0.2 puan, geçen yıla göre 0.5 puan arttı. Merkez Bankası tarafından yüzde 76 olarak açıklanan Türkiye imalat sanayinin kapasite kullanım oranı ise geçen aya göre 0.5 puan, geçen yıla göre 2 puan arttı” dedi.

 

OLUMLU YANSIYACAK

Hem Türkiye genelinde hem de Kocaeli kapasite kullanım oranlarında artışların devam ettiğini söyleyen Zeytinoğlu, “İlimizde bu ay sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 57’si kapasite kullanım oranlarının geçen aya göre arttığını bildirdi. Aylık bu artışta ilimizin öncü sektörlerinden, ihracatımıza da en büyük katkıyı veren otomotiv sektörü öne çıkıyor. Bu ay Kocaeli’de otomotiv sektörü kapasite kullanım oranı yüzde 77.5, Türkiye genelinde ise yüzde 79.9 olarak gerçekleşti. Bunun yanında kimya, metal, makine, elektronik, plastik ve kauçuk sektörleri de kapasitelerini artıran sektörler olarak karşımıza çıkıyor. Bunun ihracat rakamlarımıza da olumlu yansıyacağını düşünüyoruz” dedi.

 

SİPARİŞLER ARTTI

Kocaeli firmalarının iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerini de açıklayan Zeytinoğlu, şunları söyledi: “Kocaeli genelinde sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 17.5’i mart ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının arttığını, yüzde 53’ü ise bu miktarın değişmediğini ve yüzde 29.5’i azaldığını belirtmiştir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 22’si dış piyasa siparişlerinin arttığını, yüzde 52’si sipariş miktarında bir değişme olmadığını, yüzde 26’sı ise azaldığını ifade etmişlerdir."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.