LASTİK İŞ

YENİDOĞAN BEBEKLERDE İŞİTME TESTİNİN ÖNEMİ

Sağlık 02.03.2021 - 12:31, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:17
 

YENİDOĞAN BEBEKLERDE İŞİTME TESTİNİN ÖNEMİ

İşitme kaybı dünyada en yaygın duyusal engeldir. Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre 32 milyonu çocuk olmak üzere 36 milyondan fazla insan işitme kaybı ile yaşamaktadır.

Medar Gölcük Hastanesi odiometristleri yenidoğan bebeklerde iştime testine dair bilgilendirme yaparak, işitme kaybının önüne geçilebileceğinin önemine dikkat çektiler. Yenidoğan her 1000 bebekten 1 ila 3’ü işitme kaybıyla doğmaktadır. Yenidoğan döneminde işitme taraması erken tanı ve erken başarılı tedavi demektir. Yenidoğan bebeklerde işitme taramasının bebek hastaneden taburcu olmadan  yapılması gerekir. Herhangi bir nedenle bebek hastaneden test yapılmadan çıkmışsa ya da bebek hastane dışında doğmuşsa, bebeğin ilk 1 ay içerisinde testinin uygulanması gerekmektedir.   Yenidoğanlara yapılan işitme testinde geçerli ve güvenilir sonuçlar elde etmek için özel test teknikleri gerekir. Beyin Sapı İşitme Testi ( ABR ) ile işitme kaybı olup olmadığı araştırılır. Yapılan işitme testleri bebeğe acı vermez,rahatsız etmez.Test genelde bebek uyurken yapılır. Bebeğin test sırasında ağlamaması ya da sesler çıkarmaması gerekir. Test sırasında anestezik veya sakinleştirici herhangi bir şey uygulanmaz. Beyin Sapı İşitme Testi ( ABR ) en sık kullanılan objektif bir testtir. ABR testi alın,yanak ve enseye yerleştirilen elektrotlar sayesinde uykuda olan bebeğin beyin sapında oluşan elektriksel dalgaların ölçümü  işitme testi uzmanı değerlendirilmesi ile yapılan incelemedir. Dikkat edilmesi gereken nokta bu testlerin yalnızca doğumsal işitme kaybı riski olan bebekleri belirleyebileceğidir. Sonradan oluşabilecek işitme kayıpları için anne-baba bebeğin diğer gelişimlerini nasıl takip ediyorsa işitme duyusunu da takip etmelidirler.   İŞİTME KAYBI AÇISINDAN RİSKLİ DURUMLAR NELERDİR?   Yenidoğan yoğun bakımda kalmak. Gebelikte ototoksik ilaç kullanmak. Ailede işitme engelli bireylerin olması. Bebeğin 1500 gram ağırlığının altında doğması. Doğum sırasında uzun süre  oksijensiz kalması. Bebekte yüz-kulak anomalisi olması. Yarık dudak-damak doğması Sarılığının çok yüksek seyretmesi.   Bebek işitme testinden geçtikten sonra sarılık tedavisi (fototerapi) alırsa test tekrarlanmalıdır ! Medar Hastanesi Gölcük
İşitme kaybı dünyada en yaygın duyusal engeldir. Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre 32 milyonu çocuk olmak üzere 36 milyondan fazla insan işitme kaybı ile yaşamaktadır.

Medar Gölcük Hastanesi odiometristleri yenidoğan bebeklerde iştime testine dair bilgilendirme yaparak, işitme kaybının önüne geçilebileceğinin önemine dikkat çektiler.

Yenidoğan her 1000 bebekten 1 ila 3’ü işitme kaybıyla doğmaktadır. Yenidoğan döneminde işitme taraması erken tanı ve erken başarılı tedavi demektir. Yenidoğan bebeklerde işitme taramasının bebek hastaneden taburcu olmadan  yapılması gerekir. Herhangi bir nedenle bebek hastaneden test yapılmadan çıkmışsa ya da bebek hastane dışında doğmuşsa, bebeğin ilk 1 ay içerisinde testinin uygulanması gerekmektedir.

 

Yenidoğanlara yapılan işitme testinde geçerli ve güvenilir sonuçlar elde etmek için özel test teknikleri gerekir. Beyin Sapı İşitme Testi ( ABR ) ile işitme kaybı olup olmadığı araştırılır. Yapılan işitme testleri bebeğe acı vermez,rahatsız etmez.Test genelde bebek uyurken yapılır. Bebeğin test sırasında ağlamaması ya da sesler çıkarmaması gerekir. Test sırasında anestezik veya sakinleştirici herhangi bir şey uygulanmaz. Beyin Sapı İşitme Testi ( ABR ) en sık kullanılan objektif bir testtir. ABR testi alın,yanak ve enseye yerleştirilen elektrotlar sayesinde uykuda olan bebeğin beyin sapında oluşan elektriksel dalgaların ölçümü  işitme testi uzmanı değerlendirilmesi ile yapılan incelemedir.

Dikkat edilmesi gereken nokta bu testlerin yalnızca doğumsal işitme kaybı riski olan bebekleri belirleyebileceğidir. Sonradan oluşabilecek işitme kayıpları için anne-baba bebeğin diğer gelişimlerini nasıl takip ediyorsa işitme duyusunu da takip etmelidirler.

 

İŞİTME KAYBI AÇISINDAN RİSKLİ DURUMLAR NELERDİR?

 

  • Yenidoğan yoğun bakımda kalmak.
  • Gebelikte ototoksik ilaç kullanmak.
  • Ailede işitme engelli bireylerin olması.
  • Bebeğin 1500 gram ağırlığının altında doğması.
  • Doğum sırasında uzun süre  oksijensiz kalması.
  • Bebekte yüz-kulak anomalisi olması.
  • Yarık dudak-damak doğması
  • Sarılığının çok yüksek seyretmesi.

 

Bebek işitme testinden geçtikten sonra sarılık tedavisi (fototerapi) alırsa test tekrarlanmalıdır !

Medar Hastanesi Gölcük

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.