''HASTALIKTA UÇ NOKTADAYIZ''
''HASTALIKTA UÇ NOKTADAYIZ''
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Covid19 salgını ile yeni ve etkin bir mücadele dönemine girildiğinin açıklaması ve tüm il valiliklerine gönderdiği genelge sonrası Gölcük’te de denetimler, Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut Başkanlığında başladı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Covid19 salgını ile yeni ve etkin bir mücadele dönemine girildiğinin açıklaması ve tüm il valiliklerine gönderdiği genelge sonrası Gölcük’te de denetimler, Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut Başkanlığında başladı.
Denetimler kapsamında esnafı ziyaret eden Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut’a, denetimlerde Belediye Başkan Yardımcısı Fikret Ormancı, Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman, Gölcük İlçe Emniyet Müdürü Zafer Güven, Gölcük Belediyesi Zabıta Müdürü Mehmet Nuri Barış, ve denetim ekipleri eşlik etti.
BİLGİ VERDİ
Denetimlerde Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, denetim için girdiği her esnafla ve çalışan personel ile sohbet ederek, uyulması gereken tedbirler hakkında bilgiler verdi. Denetimlerde esnafın Covid-19 tedbirlerine uyduğunu gözlemleyen esnafa teşekkür eden Karabulut temizlik, maske, mesafe kurallarına dikkat edilmesiyle normalleşme sürecine ulaşılacağını ifade etti.
KURALLARA RİAYET EDİLMESİNİN ÖNEMİNİ VURGULADI
Kaymakam Karabulut, gerçekleştirilen denetimlerde esnaflarla yapmış olduğu sohbetlerde, maskenin doğru bir şekilde takılması gerektiğini ve temizliğin oldukça önemli olduğunu dile getirdi. Vatandaşlarla da bir süre sohbet eden Kaymakam Karabulut, halkımıza maske, mesafe ve temizlik konularına tam olarak riayet etmeleri gerektiğini, böylelikle il bazında yapılmaya başlanacak olan kademeli normalleşme sürecine kadar vaka sayılarının düşürülmesinin önemli olduğunu dile getirdi.
‘MASKE KONUSUNA BÜYÜK ÖNEM VERİLİYOR’
Kaymakam Karabulut, “Koronavirüs denetimleri kapsamında esnaflarımızı gezdik. Halkımız maske konusuna büyük bir önem veriyor. Bunu halkımıza baktığımız zaman görebiliyoruz. 1 Mart tarihi itibariyle iller bazında kademeli normalleşme başladı. Bizde turuncu renkte normalleştik. Bizler de ilimizdeki vaka sayısının düşmesini sağlayarak bu normalleşme kapsamına mavi renge dönmek istiyoruz. Tabii ki bunda halkımızın daha dikkatli olması, maske, mesafe ve temizlik kurallarına riayet etmesi gerekiyor” dedi.
UÇ NOKTADAYIZ
Kontrollü normalleşme sürecine değinen Kaymakam Karabulut, “Sağlık Bakanlığı, ülkemizi dört gruba ayırdı: Düşük, orta, yüksek ve çok yüksek risk olmak üzere dört grup oldu. Yüz bin vaka sayısına göre ayırdıktan sonra bölgenin risk haritasını belirlemek ve yasak konusunda durumu belirlemek için böyle bir uygulamaya gittiler. Bizim ilimiz turuncu kategoride. Ancak son açıklanan verilerde uç bir noktada olduğumuzu görüyoruz. Yüz binde 99,18. Bu çok kritik bir eşik. Yüz bin vakada artı bir vaka olursa kırmızı kategoriye geçeceğiz. Turuncu ile kırmızı kategoriler arasındaki fark da kafe ve restoranların açılıp açılmamasıdır. Dolayısıyla bu konuda çok dikkatli olmamız lazım. Vaka sayımız çok kritik bir eşikte olduğundan dolayı sürecin başından beri vurguladığımız maske, mesafe ve temizlik gibi hususlara dikkat etmek, aynı zamanda kümeleşmeden, toplu organizasyonlardan kaçınmak gerekir. Restoranlar açıldığı zaman buralarda yüzde 50 kapasite sınırı var. Burada temel kriter, masa ve sandalyeler arasındaki mesafe, mümkünse çapraz oturma, kişiler arasında direkt sosyal mesafe sınırlarında olacak şekilde boşluk bırakmak gerekli. Restoranlarda bir şey tüketirken riski bu şekilde minimize etmiş oluruz. Ama aksi takdirde toplu organizasyonlar, toplu etkinlikler yapılırsa, buralardaki kişiler mesafe ve kurallara dikkat etmezse bulaş açısından risk oluşturacaktır. Çünkü bazen şunlar olabilmekte: Restoranlar kurallara ne kadar uyarsa uysun bazı vatandaşlarımız toplu bir şekilde yemek yemek isteyebilir. Restoran sahipleri, oradaki kişileri uyarmalı. Yüz binde 100 vakanın üzerine çıkarsak restoran ve kafeler tekrar kapanacaktır” dedi.
BİNAYI KARANTİNAYA ALIYORUZ
Kaymakam Karabulut “İlçe Sağlık Müdürlüğümüz şöyle bir uygulamaya başladı. Eğer bir binada bir tane bile pozitif vaka varsa o binanın kapısına ziyaret kısıtlaması yazısı asıyoruz. Bu da şu anlama geliyor: Apartmanda pozitif vakanın olduğu kişi ve temaslıları karantinada ve dışarı çıkmaları yasak. Bu kişiler ihtiyaçlarını vefa sosyal destek gruplarından talep ederek yerine getirebiliyor. Ancak şöyle bir farkındalık olması ve ziyaretleri engellemek için uyarı yazılarını asıyoruz. Apartman sakinleri dışında binaya ziyaret kısıtlaması oluyor. Bunun dışında, ilçemizdeki karantinalar devam ediyor. Herhangi bir kümelenme görülürse veya aile apartmanı ise o binada karantina uygulamasına gidiyoruz. Normalde izolasyon süresi 10 gün. Bu süreye dikkat ederek o binada karantina uygulaması gerçekleştiriyoruz” dedi.
KARADENİZ’DEN GELENLER DİKKAT ETMELİ
Kaymakam Karabulut “Bir de şöyle bir riskimiz var: İlçemizde Karadeniz bölgesine bağlı nüfus fazla. Açıklanan vaka analizinde, Karadeniz Bölgesi’ndeki çoğu ilimiz kırmızı kategoride. Özellikle Karadeniz bölgesindeki illerden sirkülasyonun olabileceği illerden biri de Kocaeli ve Gölcük ilçesidir. Dolayısıyla oradan buraya seyahat eden vatandaşlarımızın da Covid-19 konusunda hassas davranmaları ve dikkatli olmaları gerekir. Maske konusuna çok ciddi bir şekilde dikkat etmeleri gerekiyor. Karadeniz’den buraya geliyorsa ve aktif olarak bir iş yapmıyorsa, mümkünse kendisini birkaç gün evinde izolasyona almasını tavsiye ediyoruz. Bu dönem zarfında korna virüsüyle alakalı olabilecek bulgular gelişebilirse, en yakındaki sağlık kuruluşuna gitmesi ve numune vermesini tavsiye ediyoruz. Vatandaşlarımızın hassas davranması gerekiyor” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.