KOCATÜRK ‘SATICI, TÜKETİCİNİN İSTEĞİNİ YERİNE GETİRMEK ZORUNDA’
KOCATÜRK ‘SATICI, TÜKETİCİNİN İSTEĞİNİ YERİNE GETİRMEK ZORUNDA’
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Gölcük Şubesi Başkanı Çetin Kocatürk, alışverişlerde ayıplı mal veya hizmet alımı sonrasında tüketicilerin haklarına yönelik olarak açıklamalarda bulundu. Kocatürk, “Satın alınan ürünlerin belli standardı olmalı”
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Gölcük Şubesi Başkanı Çetin Kocatürk, alışverişlerde ayıplı mal veya hizmet alımı sonrasında tüketicilerin haklarına yönelik olarak açıklamalarda bulundu. Kocatürk, “Satın alınan ürünlerin belli standardı olmalı”
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Gölcük Şubesi Başkanı Çetin Kocatürk, yapmış olduğumuz alışverişlerde ayıplı mal veya hizmet alımı sonrasında tüketicilerin haklarına istinaden açıklamalarda bulundu. Kocatürk, öncelikle temel tüketici haklarına değindi ve “Ülkemizin de taraf olduğu 1985 tarihli Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesi’ne göre 9 tane temel ve evrensel tüketici hakkı mevcuttur. Bunlar temel ihtiyaçların karşılanması hakkı, sağlık ve güvenlik hakkı, bilgi edinme hakkı, eğitilme hakkı, zararların giderilmesi hakkı, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı, ekonomik çıkarların korunması hakkı, seçme hakkı ile temsil edilme, örgütlenme ve sesini duyurma hakkıdır” dedi.
‘ALDIĞIMIZ MALDA HİÇBİR AYIP OLMAMALI’
Açıklamasını sürdüren Kocatürk, ayıplı mal veya hizmet alan tüketicilerin haklarına değinerek “Alışverişlerimizde satın aldığımız mallardan belirli standartları bekleme hakkına sahibiz. Aldığımız malda hiçbir ayıp olmamalıdır. Ambalajında, kılavuzunda ya da reklamlarında belirtilen veya satıcının vaat ettiği özelliklere sahip olmalıdır. Herhangi bir malı satın alırken sözleşme yapmadıysak satıcı ile olan her türlü konuşma, sözleşme sayılır. Bir malı aldıktan sonra ayıplı olduğunu fark edersek satın aldığımız tarihten itibaren 15 gün içinde ayıplı malın değiştirilmesini, ödediğimiz bedelin iadesini, ayıbın neden olduğu değer kaybının bedelden indirilmesini, ücretsiz olarak tamirini talep edebiliriz. Eğer malın ayıbı gizli ise veya hile ile gizlenmişse, bu hakkımız 2 yıla çıkar. Ayıplı bir maldan dolayı maddi veya manevi bir zarara uğramışsak bu zararımızı satıcı, üretici veya ithalatçı kişiler karşılamak zorundadır” dedi.
‘SATICI, TÜKETİCİNİN İSTEĞİNİ YERİNE GETİRMEK ZORUNDA’
Son olarak ayıplı mal veya hizmet konusuna değinen Başkan Kocatürk, “Arızalı, bozuk, yırtık, kullanım tarihi geçmiş, defolu mal ve hizmetler, ayıplı mal ya da hizmet olarak görülür. Böyle bir mal ya da hizmet aldığımız zaman tüketici olarak neler yapabileceğimiz bellidir. Aldığımız malı vererek ödediğimiz parayı geri alabilir veya yenisiyle değiştirilmesini isteyebiliriz. Maldaki ayıbın tamirat ile giderilmesini isteyebiliriz. Ödediğimiz ücretten ayıp oranında indirim talep edebiliriz. Tüketici bu haklardan hangisini isterse onu seçebilir. Satıcılar tüketicinin isteği hangisi olursa olsun yerine getirmek zorundadırlar. Bu istekler yerine getirilmiyorsa tüketici hakem heyetlerine gidilebilir” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.