ZEYTİNOĞLU ''ROL MODEL KADIN SAYISINI ARTTIRMALIYIZ''
ZEYTİNOĞLU ''ROL MODEL KADIN SAYISINI ARTTIRMALIYIZ''
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulunun sanayide kadın istihdamını artırmaya yönelik hayata geçirdiği, "Sanayide Kadın Eli Projesi"nin protokol töreninde konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Gençlerimizin önünde sanayide rol model kadınları arttırmalıyız” dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulunun sanayide kadın istihdamını artırmaya yönelik hayata geçirdiği, "Sanayide Kadın Eli Projesi"nin protokol töreninde konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Gençlerimizin önünde sanayide rol model kadınları arttırmalıyız” dedi.
Kocaeli Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KSO) koordinatörlüğünde faaliyetlerini sürdüren TOBB Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu tarafından başlatılan “Sanayide Kadın Eli” projesi için bir adım daha atıldı. Türkiye’de ikinci pilot il olan Kocaeli’de yürütülen proje kapsamında Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu proje paydaşlarıyla bir araya gelerek Protokol İmza Töreni gerçekleştirildi. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, İMEAK DTO Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Doğan, İŞKUR Kocaeli Müdürü Ulvi Yılmaz, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcıları; Günseli Özen İle Fatma Aydoğdu, Tobb Girişimcilik Dairesi’nden Handan Köse, TOBB Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Babalık, KOTO Genel Sekreteri Mert Alnıpak, Ar-Ge Hasan Burçin Menteş, Fırat Arslan, SB Anadolu Teknik Meslek Lisesi Müdürü Coşkun Cebeci, İzmit Anadolu Meslek Ve Teknik Lisesi Müdürü Mehmet Aktaş, Körfez Anadolu Meslek ve Teknik Lisesi Müdürü Harun Künü ve İl Oda Yönetim Kurulu Başkanları katıldı.
ROL MODEL KADINLARIN SAYISINI ARTTIRMAK İSTİYORUZ
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu yaptığı açılış konuşmasında, “Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu TOBB bünyesinde kadın girişimcilik konusunda genel politikalar geliştiren ve görüş oluşturulmasına katkıda bulunan istişari bir kuruldur. Kurul kadın girişimcilere; eğitim, kapasite geliştirme desteği ile girişimci fikirlerini hayata geçirmelerinde destek sağlamak üzere 15 Eylül 2008 tarihinde Odamız Koordinatörlüğünde kurulmuştur. Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu; odamız, Gebze Ticaret Odası, Kocaeli Ticaret Odası ve Körfez Ticaret Odası tarafından önerilen toplamda 30 icra kurulu üyesinde oluşuyor. Bugün bir araya gelmemize neden olan Sanayide Kadın Eli Projesi’ne dönersek; Projenin amacı; kadınların sanayide istihdama katılımını arttırmak, sanayinin nitelikli istihdam ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak, gençlerimizin önünde sanayide rol model kadınları arttırmak” dedi.
MESLEK LİSELERİNDE OKUYAN KIZLAR
Zeytinoğlu, “Paydaşlarımız; Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İŞKUR, Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri, Pilot OSB’ler, Odaların partneri 4 Proje Lisemiz, KOTO Özel Anadolu Teknik Meslek Lisesi, İzmit Anadolu Meslek ve Teknik Lisesi, Körfez Anadolu Meslek ve Teknik Lisesi, Mehmet Tuğrul Tekbulut Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi. Bu paydaşlar ile birlikte sanayi kuruluşlarının ihtiyaçlarına göre eğitim planı oluşturup, kadınlarımıza ve mesleki teknik liselerde okuyan kızlarımıza bu alanlarda eğitim verilmesini sağlanacaktır” dedi.
İSTİHDAMDA DESTEK OLUNACAK
Zeytinoğlu, “Söz konusu eğitimlerden sonra ise firmalarımızda istihdam edilmelerine destek olunacaktır. Bugüne kadar, kurum ve meslek liseleri ziyaretleri, sanayicilere yönelik anket çalışmaları, muhtarlara yönelik tanıtım toplantıları, umarız projemiz, kadınların istihdama katılım oranını arttırmak konusunda başarılı olur. Tüm paydaşlarımıza ve Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanımıza ve üyelerine destekleri için teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.
KADININ EKONOMİYE KATILIMINI ARTTIRMAYI HEDEFLİYORUZ
TOBB Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Babalık ise, “Biz Kocaeli KGK olarak ilimizde kadın istihdamını sanayide artırarak sanayide kadının ekonomiye katılımını artırmayı hedeflemekteyiz. İlimizde 52 bin 83 şirket faaliyet göstermektedir. İldeki erkek çalışan sayısı 492 bin kadın çalışanların sayısı ise 180 bin 495. Bu veriler doğrultusunda projemizin ilimiz açısından ne kadar önemli olduğunu ifade etmek isterim. Çünkü sanayi merkezi olan ilimizde kadın istihdamını artırmak ekonomik anlamda ülkemize ciddi fayda sağlayacağı düşüncesindeyiz. Tüm dünyada olduğu gibi, kadınların çalışma hayatına katılması, ülkemizde de sanayileşmeye paralel olarak gelişme göstermiştir. Aslında ülkemiz kadınlara birçok gelişmiş ülkeden önce seçme ve seçilme hakkı vererek kadının toplum içindeki öneminin altını yıllar öncesinde çizmiştir. Ancak bugün geldiğimiz noktada kadınlarımızın ekonomik hayatta halen yeteri kadar yer alamadığını görüyoruz. Ülkemizde Kadının iş gücüne katılımına yazık ki gelişmiş ülkelerin çok gerisinde yer alıyor” dedi.
SON YILLARDA ARTIŞ GÖSTERİYOR
Babalık, “Türkiye nüfusunun %49,9'unu kadınlar, %50,1'ini erkekler oluşturuyor. 2008 yılında kadının işgücüne katılım oranı yüzde 24,5 iken 2020 yılı verilerine göre kadınlarımızın işgücüne katılma oranı yüzde 30,9’dir. Ülkemizde kadınların işgücüne katılım oranında son yıllarda artış göstermesi umut vericidir. Fakat halen yönetici pozisyonundaki kadın oranımız %19,3’dur. Yükseköğretim mezunu kadınların işgücüne katılım oranı ise %65,6’dır. Kocaeli Kadın girişimciler kurulu olarak pek çok projelerimizi geliştirmekte ve ilimizde uygulamak için ekibimizle ciddi efor sarf etmekteyiz. Kurul olarak iş ortağı olduğumuz devam eden projelerimiz; Sanayide Kadın Eli Projesi, Mesleğim Var, Umudum Var Projesi, Mühendisler Emekli Olmaz Projesi, Kısa ve Uzun Dönem Staj İmkanları, UNDP ile birlikte yürüttüğümüz Kadının Güçlenmesi Prensipleri’dir. Biz kurul olarak 2 projenin taleplerini tek bir web sitesi üzerinden alarak sanayicimize tek bir noktadan erişim imkanı sağlamayı hedefledik. Bu nedenle projelerimizi ortak web sitesi üzerinden yürütmekteyiz. Bu proje kapsamında Kocaeli için yaptığımız çalışmaların diğer iller için örnek olabileceği görüşündeyiz. Hazırladığımız alt yapıları buna göre planlayarak sürdürülebilir bir proje olmasını hedeflemekteyiz” şeklinde konuştu.
BİZİ MUTLU EDİYOR
Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, “Kadın girişimcilerimizi tebrik ediyorum. Biz de elimizden geleni yapacağız” dedi. Öztürk’ün ardından konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, “Milli eğitim camiası olarak böyle hayırlı bir faaliyetin içinde bulunmaktan mutluyuz. Kadın istihdamı söz konusu olunca böyle bir projede yer almak bizi mutlu ediyor. Kadın personel sayımız yüzde 50’nin üstünde. Sanayi de bu rakam daha az. 2019 yılında yüzde 30 bandının altında görünüyor. Günümüzde artık sanayi iş kolu ağır iş yükü değil. O anlamda değişiklikler var. Kadınlarımıza vereceğimiz eğitimlerle burada da kadın istihdamının önünü açacağız” şeklinde konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.