LASTİK İŞ

Otomat Çeliği

Ekonomi 01.08.2023 - 12:20, Güncelleme: 01.08.2023 - 12:20
 

Otomat Çeliği

Günümüzde çelik malzeme kullanılarak oluşturulan talaşlı işlenme özelliği oldukça önemli olabilmektedir.

 Çelik malzemenin üretim sürecinde iyi şekilde bir yüzey kalitesinin oluşturulması için takım ömrü ve performans tasarrufu gibi etkenler malzemenin var olan kalitesiyle doğrudan ilgili olmaktadır. Genel olarak bu şekilde bir kaliteyi yakalayabilmek için otomat çeliği üretimi yapılmaktadır. Otomat çeliği olarak adlandırılan bu çelikler genel olarak karbon oranı % 0,07 olan ve aynı zamanda kükürt oranı ve fosfor oranları da %0,07 ve 0,40 arasında değişebilen kaliteli malzemelerdir. Otomat çeliklerinin üretiminde özellikle fosfor ve kükürt oranı arttırılır. Bu arttırılan elementler kolaylıkla metalik kırılganlık sağlanması amacıyla ilave edilmektedir. Otomat çeliğinin kurşun malzemeyle bir tepkimeye girmiş olması mümkündür. Aynı zamanda otomat çeliğinin karbon seviyelerine göre semente edilebilme özellikleri de bulunabilmektedir. Otomat Çeliğinin Yüzey Toleransı Nedir? Otomat çeliği yüzey toleransı denildiğinde rahatlıkla şunu anlayabiliriz. Otomat çelikleri genel üretimi itibariyle silindir kesitlerde yuvarlak veyahut altıgen köşe şeklinde de olabilen ve H11 düz yüzey sınıflandırması kapsamında üretimi yapılmaktadır. Otomat çeliklerinde genel olarak çatlak olabilme ihtimaline karşın testler uygulanabiliyor. Yuvarlak ve kesitli olan otomat çeliklerine 5 mm ile 60 mm’ye kadar düz yüzey çatlak testi yapılmış olması gereklidir. Aynı zamanda malzeme üzerinde yüksek kesme hızı uygulanması da gereklidir. Bu işlemlerde amaçlanan şey az takım aşınması ve beraberinde uzun takım ömrüne sahip olunması hedeflenir. Dolayısıyla oluşacak olan takım maliyeti azalır ve takımın değişme süresinde sarfedilen süre de kısalmış olur. Otomat Çeliği Şekillendirilme Kriterleri Nelerdir? Otomat çeliklerinin düz yüzeylerinde pürüzlülüğün sağlanabilmesi akabinde taşlama ve farklı işlemlerin oluşma ihtimalini azaltabiliyor. Böylelikle daha fazla kaliteli yüzey garanti edilebilmektedir. Ürünün parçalarında değişiklik oluşturulması aynı zamanda dar kurallarla daha mümkün olabilmektedir. Otomat çeliği ve şekillendirilmesini etkileyen kriterler şöyledir: Malzemenin ısısı tam olarak ortaya çıkabilir. Malzemeden talaş kopabilir ve bu kopma sonrasında ayrılma ısısı oluşabilir. Bu şekilde kriterler sonucunda şekillenme etkilenebiliyor. Otomat çeliği hakkında daha detaylı bilgilere https://www.hasçelik.com/otomat-çeliği/ sitesi üzerinden ulaşabilmeniz mümkündür.
Günümüzde çelik malzeme kullanılarak oluşturulan talaşlı işlenme özelliği oldukça önemli olabilmektedir.

 Çelik malzemenin üretim sürecinde iyi şekilde bir yüzey kalitesinin oluşturulması için takım ömrü ve performans tasarrufu gibi etkenler malzemenin var olan kalitesiyle doğrudan ilgili olmaktadır. Genel olarak bu şekilde bir kaliteyi yakalayabilmek için otomat çeliği üretimi yapılmaktadır.

Otomat çeliği olarak adlandırılan bu çelikler genel olarak karbon oranı % 0,07 olan ve aynı zamanda kükürt oranı ve fosfor oranları da %0,07 ve 0,40 arasında değişebilen kaliteli malzemelerdir. Otomat çeliklerinin üretiminde özellikle fosfor ve kükürt oranı arttırılır. Bu arttırılan elementler kolaylıkla metalik kırılganlık sağlanması amacıyla ilave edilmektedir.

Otomat çeliğinin kurşun malzemeyle bir tepkimeye girmiş olması mümkündür. Aynı zamanda otomat çeliğinin karbon seviyelerine göre semente edilebilme özellikleri de bulunabilmektedir.

Otomat Çeliğinin Yüzey Toleransı Nedir?

Otomat çeliği yüzey toleransı denildiğinde rahatlıkla şunu anlayabiliriz. Otomat çelikleri genel üretimi itibariyle silindir kesitlerde yuvarlak veyahut altıgen köşe şeklinde de olabilen ve H11 düz yüzey sınıflandırması kapsamında üretimi yapılmaktadır. Otomat çeliklerinde genel olarak çatlak olabilme ihtimaline karşın testler uygulanabiliyor.

Yuvarlak ve kesitli olan otomat çeliklerine 5 mm ile 60 mm’ye kadar düz yüzey çatlak testi yapılmış olması gereklidir. Aynı zamanda malzeme üzerinde yüksek kesme hızı uygulanması da gereklidir. Bu işlemlerde amaçlanan şey az takım aşınması ve beraberinde uzun takım ömrüne sahip olunması hedeflenir. Dolayısıyla oluşacak olan takım maliyeti azalır ve takımın değişme süresinde sarfedilen süre de kısalmış olur.

Otomat Çeliği Şekillendirilme Kriterleri Nelerdir?

Otomat çeliklerinin düz yüzeylerinde pürüzlülüğün sağlanabilmesi akabinde taşlama ve farklı işlemlerin oluşma ihtimalini azaltabiliyor. Böylelikle daha fazla kaliteli yüzey garanti edilebilmektedir. Ürünün parçalarında değişiklik oluşturulması aynı zamanda dar kurallarla daha mümkün olabilmektedir. Otomat çeliği ve şekillendirilmesini etkileyen kriterler şöyledir:

  • Malzemenin ısısı tam olarak ortaya çıkabilir.
  • Malzemeden talaş kopabilir ve bu kopma sonrasında ayrılma ısısı oluşabilir.

Bu şekilde kriterler sonucunda şekillenme etkilenebiliyor. Otomat çeliği hakkında daha detaylı bilgilere https://www.hasçelik.com/otomat-çeliği/ sitesi üzerinden ulaşabilmeniz mümkündür.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.