LASTİK İŞ

İZMİT'E TRAMVAY GELİYOR

Kocaeli 13.01.2014 - 22:41, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:15
 

İZMİT'E TRAMVAY GELİYOR

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Ana Planı’nın bir parçasını daha hayata geçirmek için düğmeye bastı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit’te Sekapark ve Otogar arasında yapacağı tramway hattının avan ve uygulama projelerinin hazırlanması için ihale gerçekleştirdi.   İHALESİ YAPILDI Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin İzmit Belediyesi ile ortalaşa yapacağı tramvay projesi için önemli adım atıldı. Ulaşım Master Planı kapsamında Sekapark ve Otogar arasına yapılması planlanan tramvay hattının avan ve uygulama projelerinin hazırlanması için ihale gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan ihaleye tek firma olarak katılan Boğaziçi Mühendislik 696 bin400 lira teklif verdi. İhale komisyonunun değerlendirmesinin ardından firmanın işi 180 günde teslim etmesi planlanıyor.    SEKAPARK VE Tramvay hattı 6,5 km uzunluğunda olup güzergah batıda tren garından başlayıp yürüyüş yolu üzerinden Şehit Rafet Karacan Bulvarı’nı takip edecek. Doğu Kışla Parkı doğusundaki Köse Sokak üzerinden Mustafa Kemal Bulvarı’na dönecek olan tramvay, Necip Fazıl Caddesi’ne oradan Sarı Mimoza ve Akarca caddeleri üzerinden de İzmit Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne ulaşacak.   ÇİFT HAT OLACAK Tramvay, sadece tren garı ile Merkez Bankası arasında kalan kesimde trafikle karışık gidecek, onun haricinde kendi yolunda hareket edecek. Bir hat gidiş, bir hat dönüş olmak üzere çift hat olarak işletilecek tramvay için güzergah üzerinde 12 istasyon belirlendi.   TRAMVAYIN ULAŞIMDA AVANTAJLARI  Tramvay sistemi, lastik tekerlekli toplu taşıma sistemlerine göre daha yüksek kapasiteye sahip, karbon emisyonu açısından çevre dostu, gelişmiş ülkelerin kent merkezlerinde sıklıkla kullandığı raylı sistem. Elektrikle çalışan tramvay sistemi, yolculuk konforu açısından da lastik tekerlekli sisteme göre çok daha avantajlı.   KENT İÇİ TRAFİK SORUNUNA ÇÖZÜM Tramvay sistemi, gerek istasyon noktaları ve sinyalize kavşak noktaları dışında duraklama yapmaması, gerekse duraklama yapacağı noktalarda hareketinin kontrol edilebilmesi açısından kent merkezi toplu taşıma yolcu trafiği çözümü için önemli bir alternatif olarak görülüyor.    
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Ana Planı’nın bir parçasını daha hayata geçirmek için düğmeye bastı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit’te Sekapark ve Otogar arasında yapacağı tramway hattının avan ve uygulama projelerinin hazırlanması için ihale gerçekleştirdi.

 

İHALESİ YAPILDI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin İzmit Belediyesi ile ortalaşa yapacağı tramvay projesi için önemli adım atıldı. Ulaşım Master Planı kapsamında Sekapark ve Otogar arasına yapılması planlanan tramvay hattının avan ve uygulama projelerinin hazırlanması için ihale gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan ihaleye tek firma olarak katılan Boğaziçi Mühendislik 696 bin400 lira teklif verdi. İhale komisyonunun değerlendirmesinin ardından firmanın işi 180 günde teslim etmesi planlanıyor. 

 

SEKAPARK VE

Tramvay hattı 6,5 km uzunluğunda olup güzergah batıda tren garından başlayıp yürüyüş yolu üzerinden Şehit Rafet Karacan Bulvarı’nı takip edecek. Doğu Kışla Parkı doğusundaki Köse Sokak üzerinden Mustafa Kemal Bulvarı’na dönecek olan tramvay, Necip Fazıl Caddesi’ne oradan Sarı Mimoza ve Akarca caddeleri üzerinden de İzmit Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne ulaşacak.

 

ÇİFT HAT OLACAK

Tramvay, sadece tren garı ile Merkez Bankası arasında kalan kesimde trafikle karışık gidecek, onun haricinde kendi yolunda hareket edecek. Bir hat gidiş, bir hat dönüş olmak üzere çift hat olarak işletilecek tramvay için güzergah üzerinde 12 istasyon belirlendi.

 

TRAMVAYIN ULAŞIMDA AVANTAJLARI 

Tramvay sistemi, lastik tekerlekli toplu taşıma sistemlerine göre daha yüksek kapasiteye sahip, karbon emisyonu açısından çevre dostu, gelişmiş ülkelerin kent merkezlerinde sıklıkla kullandığı raylı sistem. Elektrikle çalışan tramvay sistemi, yolculuk konforu açısından da lastik tekerlekli sisteme göre çok daha avantajlı.

 

KENT İÇİ TRAFİK SORUNUNA ÇÖZÜM

Tramvay sistemi, gerek istasyon noktaları ve sinyalize kavşak noktaları dışında duraklama yapmaması, gerekse duraklama yapacağı noktalarda hareketinin kontrol edilebilmesi açısından kent merkezi toplu taşıma yolcu trafiği çözümü için önemli bir alternatif olarak görülüyor.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.