KOCAELİ OLASI BİR AFETE HAZIR VE DONANIMLI
KOCAELİ OLASI BİR AFETE HAZIR VE DONANIMLI
17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 25. yıl dönümü dolayısı ile dün Kazıklı Kervansaray Kültür Yapısı’nda “Büyük Felaketin 25. Yılında 2024 yılı Kocaeli Sağlık Çalışma Grubu İl Tanıtım Semineri” gerçekleştirildi. Seminerde Kocaeli’nin olası bir afete hazır ve donanımlı olduğu vurgulandı
17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 25. yıl dönümü dolayısı ile dün Kazıklı Kervansaray Kültür Yapısı’nda “Büyük Felaketin 25. Yılında 2024 yılı Kocaeli Sağlık Çalışma Grubu İl Tanıtım Semineri” gerçekleştirildi. Seminerde Kocaeli’nin olası bir afete hazır ve donanımlı olduğu vurgulandı
17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 25. yılı nedeniyle dün ilçemizde önemli bir seminere imza atıldı. Kazıklı Kervansaray Kültür Yapısı’nda gerçekleştirilen “Büyük Felaketin 25. Yılında 2024 yılı Kocaeli Sağlık Çalışma Grubu İl Tanıtım Semineri”nde olası bir afet öncesi ilimizde yapılan çalışmalar ve faaliyetler hakkında bilgiler verildi. Seminer; Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü, UMKE, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Gölcük Belediyesi, AFAD, Türk Kızılay ve AFET Platformu iş birliğinde yapıldı.
SEMİNERE ÖNEMLİ İSİMLER KATILIM SAĞLADI
Seminere; Kocaeli Vali Yardımcısı Salih Bıçak, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Berna Abiş, Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Kahraman, Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Yüksel Pehlevan, Yalova İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Osman Karakuş, Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, AFAD İl Müdürü Mehmet Emin Koçan, Afet İşleri Daire Başkanı Şemsettin Yıldırım, Düzce Acil Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uz. Dr. Halit Berk Çanga, Kocaeli Kızılay Şube Başkanı İbrahim Pay, Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birim Uzmanı Ercan Kalabaş, Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı Afetlerde Sağlık Hizmet Birim Görevlileri, Kocaeli Afet Platformu Başkanı Hasan Yüce, Değirmendere Spor Sualtı Topluluğu Yönetmeni Tahsin Ceylan, Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Mutlu, Kocaeli Üniversitesi Afet ve Acil Durum Hazırlık Birimi, (AHAB) Koordinatörü Doç. Dr. Serpil Gerdan, Kocaeli Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Şefi Doç. Dr. Hüseyin Cahit Halhallı ile davetliler katılım sağladı. Seminer, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Akabinde 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi sonrası çekilen fotoğrafların yer aldığı slayt gösterimi yapıldı.
PEHLEVAN: AFETE HAZIRLIKLI OLMALIYIZ
Daha sonra Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Yüksel Pehlevan konuşma yaptı. Pehlevan, konuşmasında şunları ifade etti: “17 Ağustos 1999 tarihinde gece yarısı gerçekleşen ve büyük acılara neden olan deprem bize göstermiştir ki afetlere hazırlıklı olmak, afetlere karşı önlem almak çok önemlidir. Afet anında ve afet sonrasında her türlü senaryoların hazırlanması ve planlanması her türlü hazırlıkların tamamlanması büyük önem taşımaktadır. Ben bugün buradan şunun müjdesini vermek istiyorum. İlimizdeki sağlık yatırımları kapsamında geçtiğimiz sene hizmete giren Kocaeli Şehir Hastanesi’nin ardından önümüzdeki günlerde de Yeni Gölcük Devlet Hastanemiz hizmete başlayacak. Hastanemizin testlerinde son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Kocaeli’ye yakışan bir hastane ile daha halkımıza hizmet vermeye devam edeceğiz” dedi.
‘AMACIMIZ FARKINDALIK OLUŞTURMAK’
Pehlevan, konuşmasının devamında, “Depremin acısını en iyi bilen bizler sizlere daha hızlı afet desteğinde bulunmak istiyoruz. Şu anda gerçekleştirdiğimiz seminerde olası bir afette ilimiz olarak hangi noktadayız sizlere onu anlatmak istiyoruz. Seminerimizin bir amacı da olası bir afete karşı farkındalık oluşturmaktır. Bugün siz değerli katılımcılarımıza bütün bunları anlatacağız. Konuşmama söz verirken 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Allah bizi tüm afetlerden korusun” ifadelerini kullandı.
KOÇAN: DÖNÜM NOKTASI AFET YÖNETİMİ KONUSUNDA YAŞANMIŞTIR
Kocaeli İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Emin Koçan, konuşmasında şunları kaydetti: “Kocaeli sıklıkla afetlerle karşı karşıya kalmaktadır. Göç ve hızla artan nüfus, yanlış yapılaşma ve diğer etkenler şehirlerin kontrolsüzce büyümelerine neden olmaktadır. Bundan 25 yıl önce yaşanan Marmara Depremi etkileriyle büyük bir can ve mal kaybına yol açmıştır. Bu depremde 17 bin insanımız hayatını kaybetmiştir. 36 bin 879 hasarlı bina vardır. Sanayi bölgesi olan Kocaeli’de depremin yaşanması ekonomik olarakta büyük olumsuz durumlara neden olmuştur. O dönem 51 bin vatandaşımıza yardım ve destekler yapılmıştır. Ülkemizde dönüm noktası afet yönetimi konusunda yaşanmıştır. Afet yönetimi yeniden ele alınmış 2009 yılında Afet ve Yönetim Başkanlığı kurulmuştur. Bundan sonra ilgili mevzuatlar yenilenmiş deprem yönetmelikleri uygulamaya konulmuştur” diye konuştu.
‘İLİMİZ TEHDİT ALTINDA’
Koçan, konuşmasının devamında, “Ne yazık ki 2023 yılında iki yıkıcı büyük deprem yaşanmış, 50 binin üzerinde can kaybımız olmuştur. Depremin hemen ardından devletimiz milletimiz el ele büyük fedakarlıkla çalışmış, bölgedeki yaralar sarılmıştır. Şimdi de biraz Kuzey Anadolu fay hattı ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Özellikle ilimiz aktif fay haritası içinde yer almaktadır. Dolayısıyla ilimizin neredeyse tümünün tehdit altında olduğunu görmekteyiz. Bu yüzden afetlere dirençli toplum oluşturma adına ilimizde yaşanabilecek olası afetlere karşı hazırlıklı olmak, birlikte çalışmak, işbirliğimizi arttırmak, eksikliklerimizi tespit etmek için sürekli eğitimler ve tatbikatlar yapıyoruz” dedi.
‘BİR MİLYON 400 BİN KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ’
Koçan, “Eğitim ve tatbikatlarımız ile afet sonrası çıkan kayıpları ve esas riski azaltmayı amaçlıyoruz. Bu anlayışla risk azaltma kapsamında Kocaeli'nde çalışmalar aralıksız sürmektedir. İlimizde yaşanabilecek her türlü ölçüde görev alacak Bakanlık, il ve ilce temsilcilikleri ve tüm birimlerin çalışmaları planlanmaktadır. Afet sonrası meydana gelebilecek zararları en aza indirebilmek amacıyla çalışmalarımız sürecek. İlimizde şu ana kadar 1 milyon 400 bin kişinin üzerinde insanımıza eğitim verilmiştir. Arama kurtarma ekiplerinde yer alan kişi ve kuruluşlara da akreditasyonlar verilmiştir. Ülkemizde ve ilimizde olası bir afet adına yapılan çalışmaları ve yatırımları takdirle karşılıyor, bu seminerin ilimize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde sözlerini sonlandırdı.
SEZER: BU SEMİNERİ ÇOK ÖNEMLİ BULUYORUM
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Ali Yıldırım Sezer, şunları söyledi: “Öncelikle depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Gölcük Belediyemiz 6 Şubat depremi sonrası Hatay bölgesinde temizlik ve hijyen koordinasyonunda görev almış, çalışmalarıyla Gölcük’ümüzü başarıyla temsil etmiştir. İşte bizler depremin acısını birebir bilen kişiler olarak bu çalışmalarımızın öneminin farkındayız. Bu yüzden de bu önemli semineri deprem anma programlarımızın arasına ekledik. Ben Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen bu semineri çok önemli buluyorum. Gölcük depreminde; deprem sonrası insanlarımız en çok hastane konusunda sıkıntı yaşamıştı. İşte bu yüzden deprem sonrası en önemli durum hastanelerin ayakta kalması, hizmetlerini sürdürebilmesidir” dedi.
‘DEPREM ANINDA HİZMETİNE DEVAM EDEBİLECEK’
Sezer, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Şimdi Gölcük’te yapımı tamamlanan ve yakında hizmete açacağımız yeni devlet hastanemiz ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Yeni hastanemiz deprem izolatörlü bir hastanedir. Aslında hastanenin en önemli fonksiyonu olası bir deprem anında hizmetine devam edebilmesi olacaktır. Deprem anında doktorlarımız ve sağlık ekiplerimiz ameliyatlarına devam edebilecek, hastalarımızın can sağlığı güvende olacaktır. 17 Ağustos Depremi sonrası ne yazık ki bu acıları yaşadık. Hastanelerimiz elektrik olmadığı için hizmetlerini veremedi. Depremden sonra sağlık hizmetlerinin devam etmesi çok önemli. Bugün bu önemli seminere katılımlarınızdan ötürü hepinize teşekkür ediyorum. Sizler olmazsa olmaz faaliyetlerinizi sürdürüyorsunuz. Hepinize çalışmalarınızdan, gayretlerinizden ve fedakarlıklarınızdan ötürü ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
ABİŞ: KOCAELİ EN DONANIMLI VE HAZIR İLLER ARASINDA
Başkan Sezer’in konuşmasının ardından Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Berna Abiş, söz aldı ve şunları söyledi: “17 Ağustos 1999 Gölcük depremini yaşayan bir kardeşiniz olarak olası bir depreme karşı muhakkak hazırlıklı olmak zorundayız. Doğru ve planlı çalışmalar yapılmalı, deprem gerçeğini unutmamalıyız. Kocaeli’nde bu doğrultuda çalışmalar yapılmaktadır. Kocaeli bu konuda en donanımlı ve hazır iller arasında. Tabi bu yeterli mi? Hayır. Devamlı yenilenmemiz ve gelişmemiz gerekiyor. Şehrimizi afete hazırlamak, deprem sonrası sağlık hizmetleri ve çalışmaları büyük önem arz ediyor. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen büyük deprem felaketlerinin ardından Kocaeli yardım elini hemen uzatmış, bölgede yaraların sarılmasında önemli görev üstlenmiştir. Çünkü Gölcük ve Kocaeli depremin acısını çok iyi bilmektedir. Bugün burada gerçekleştirilen semineri çok önemli buluyor, bu seminerde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
SUNUMLAR YAPILDI
Konuşmaların ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan tanıtım videosu izlendi. Ardından Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Uz. Dr. Murat Soyuduru tarafından Kocaeli Sağlık Çalışma Grubu İl Afet Hazırlık tanıtım sunumu yapıldı.
Uz. Dr. Soyuduru’nun ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanı Şemsettin Yıldırım tarafından sunum yapıldı.
KONUŞMACILARA ÇİÇEK TAKDİMİNDE BULUNULDU
Sunumların ardından Kocaeli Vali Yardımcısı Salih Bıçak, Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Yüksel Pehlevan, Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin ve Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer tarafından konuşmacılara çiçek takdiminde bulunuldu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.