''KOCAELİ SANAYİ KENTİNİN YANINDA TARIM KENTİ''
''KOCAELİ SANAYİ KENTİNİN YANINDA TARIM KENTİ''
İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, gündeme dair yaptığı basın açıklamasında, "Sanayinin öne çıkması tarımı geri plana atıyor. Bu durum ilimizin siyasetçilerinin de tarıma önem vermemesinden kaynaklanıyor" dedi
İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, gündeme dair yaptığı basın açıklamasında, "Sanayinin öne çıkması tarımı geri plana atıyor. Bu durum ilimizin siyasetçilerinin de tarıma önem vermemesinden kaynaklanıyor" dedi
İzmit Ziraat Odası dün düzenlenen toplantı ile basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yapılan toplantıda Başkan Yusuf Karaaslan gündeme dair açıklamalarda bulundu. Yapılan basın açıklamasına İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan ve oda üyeleri Hasan Aktay, Ali Güneş, Mustafa Parmak, Feridun Solmaz, Rahmi Kaya, Mustafa Şener ile Ziraat Mühendisi Zeynep Çetin katıldı. Kocaeli tarımı ve gündeme dair açıklamalarda bulunan Başkan Yusuf Karaaslan, “Kocaeli’nin sanayi şehri olmasının yanında tarım kenti olduğunu da unutmayalım. Sanayinin öne çıkması tarımı geri plana atıyor. Bu durum ilimizin siyasetçilerinin de tarıma önem vermemesinden kaynaklanıyor. Kocaeli’de sanayiciyle çiftçimizi bir tutmasınlar” dedi.
“SANAYİ KENTİNİN YANINDA TARIM KENTİ”
Toplantıda konuşan Başkan Karaaslan, “Her ne kadar Kocaeli bir sanayi kenti olmuş olsa da tarım her zaman için var olan mesleğimiz oldu. Kocaeli’de 1 milyon 580 bin 216 dekar tarım alanımız var. Alanlarımız İzmit, Kandıra, Derince, Gölcük ve Kartepe ilçelerine ayrılmış durumda. Kocaeli’de 7 ilçe de ziraat odamız var. Bu kullanılan tarım arazilerinde toplamda 20 bin 327 üyemiz bulunmakta. Kocaeli’de yaklaşık 100 bin nüfus tarımla geçiniyor. Her yıl ziraat odasındaki üye sayımız azalıyor. Tarım girdilerinin maliyetlerinin yüksek olması ve teknolojinin vermiş olduğu sanayileşme Kocaeli’de tarım sayılarını azaltıyor” dedi.
“5 YILDA 30 MİLYON TL DESTEK”
Devamında Karaaslan, “Kocaeli’nin sanayi şehri olmasının yanında tarım kenti olduğunu da unutmayalım. Kocaeli’de toplamda büyükbaş hayvan sayısı 120 bin. Fakat sanayinin öne çıkması tarımı geri plana atıyor. Bu durum ilimizin siyasetçilerinin de tarıma önem vermemesinden kaynaklanıyor. Özellikle Kandıra fındıkta her zaman önde yer aldı. İzmit ilçesinde yıllık rekolte 7 bin tonken Kartepe’de 6 bin ton ve Kandıra’da 69 bin ton rekolte mevcut. Diğer ilçelerle birlikte toplamda Kocaeli’de 100 bin ton kayıtlı fındık alanı mevcut. Büyükşehir Belediyesi ve Tahir Başkan tarıma son 5 yılda 30 milyon TL destek verdi” ifadelerini kullandı.
“8 MİLYON PAY”
Devamında Karaaslan, “2019 yılı içerisinde Büyükşehir’den ziraate 8 milyonluk pay ayrıldı. En son Büyükakın’la görüştüğümüzde tarım bütçesinde herhangi bir kısıtlamaya gitmeyeceğini söyledi. 2019’da tohum desteklerini de bize sağladı. Çevre illerin tarıma bu kadar pay ayırdığını göremiyoruz. Kocaeli’deki çiftçilerimizle sahada eğitim çalışmaları yapıyoruz. Ekim alanları ne kadar azalmış olsa da mevcut yapılan üretimde Kocaeli’de kullanılan toplam arazilerin yüzde 70’i sanayiye ayrılmış durumda. Geri kalan pay içerisinde yüzde 3’lük kısım sadece tarıma ayrılmış. Kocaeli’de örnek bir tarım kenti olmak için çabalıyoruz. Çiftçilerimizin üretim bazlı alanda istedikleri desteklemelerden faydalanamıyoruz. Yerel yönetimlerden destek görüyoruz ancak merkezden bize az katkı geliyor. Kocaeli’de ki sanayiciyle çiftçimizi bir tutmamalılar. Genel merkezden de yardım payı gelirse biz çiftçimize daha çok yardımcı olabiliriz” şeklinde konuştu.
“AMAÇ İCRA TAKİBİ DEĞİL”
Üye aidatlarının ödenmesi için mesaj atıldığına dair açıklama yapan Karaaslan, “Ziraat Odası bir kamu kuruluşudur. Tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış mantığıyla yapılan Kocaeli’de tarım fuarı yoktu. Uluslararası tarım fuarı. Biz çiftçilerimize bilgilendirme amaçlı mesaj atıyoruz. Biz bu kişilerin takibini yapmak zorundayız. Odadan hizmet alınıyorsa hizmetin karşılığında da o ücreti ödemeliler. Bu arkadaşımızı gündeme bu şekilde oyaladığı için esefle kınıyorum. Mesajlar icra takibi gibi bir amaçla atılmamıştır” dedi.
“TÜKETİCİ AYIRT ETMELİ”
Son olarak geçtiğimiz günlerde yaşanan ıspanak zehirlenmesine de değinen Karaaslan, “Kocaeli’de özellikle Kandıra bölgesinde ıspanak üretimi yapılmakta. Ispanakla ilgili şu an yapılan zehirleme açıklamaları kanaatimce asılsızdır. İstanbul Tarım İl Müdürlüğünün araştırmalarına göre ıspanakta zehirli bir maddeye rastlanmamıştır. Tüketicinin alırken ıspanak mı yabancı ot mu bunu anlayarak alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.