LASTİK İŞ

KÖRFEZ’İN DENİZ TİCARET TARİHİ AYDINLANACAK

Gündem 20.11.2017 - 10:03, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:16
 

KÖRFEZ’İN DENİZ TİCARET TARİHİ AYDINLANACAK

Müze Müdürü Rıdvan Gölcük ve Müze Uzmanı Sanat Tarihçisi Ramazan Sayım, Amphora bulup Müzeye teslim eden balıkçıları ziyaret ederek birer teşekkür belgesi takdim etti. Gölcük, Bu eserin Körfez Deniz Ticaret Tarihine ışık tutacağını söyledi.

Geçtiğimiz hafta balık avlamak için Karamürsel’den açılan ve ağlarına balık yerine Bizans amphorası takılan balıkçılar Ali Sönmez ve Sait Soydoğan Kocaeli Müzesi’ni arayarak amphorayı Müzeye teslime etmişlerdi. Bu olaydan bir gün sonra Kocaeli Müze Müdürü Rıdvan Gölcük ve Müze uzmanı Sanat Tarihçisi Ramazan Sayım Karamürsel Su Ürünleri Kooperatifi’ne giderek sürpriz ziyarette bulundu.  “İYİ ÖRNEKLER PAYLAŞILMALI” Balıkçılarla bir araya gelen Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, “Ali ve Sait Bey’i tüm içtenliğimle kutluyorum, onların hemşerisi olmaktan dolayı gurur duyuyorum. Kültür varlığına sahip çıkmak konusunda gösterdikleri arzu bizi çok mutlu etti. Özellikle olumsuz, kötü hadiselerin hep öne çıkartılıyor olması tüm iyi niyetli gayretleri gölgeliyor. Oysaki iyi örnekleri paylaşmalıyız, teşvik etmeliyiz bugün bunun için buradayız” dedi. “MÜZE HEMEN İLGİLENDİ” Ziyaret karşısında şaşıran ve sevinçlerini gizlemeyen balıkçılardan Ali Sönmez,“ amphorayı ilk gördüğümde onun tarihi değere sahip olduğunu htim. Hislerim doğruda olmayabilirdi ama hemen Kocaeli Müzesi’nin aramak geldi aklıma. Telefon açtıktan yarım saat sonra geldiler. Çok ilgilendiler sağ olsunlar. Açıkçası bu kadar hızlı ve yoğun bir ilgi olabileceğini düşünmüyordum. Devletimizin bir kurumunun böyle bir hassasiyetle çalışması beni gururlandırdı Rıdvan Bey’e çok teşekkür ediyorum” dedi. AMPHORA BİRÇOK BİLGİ SUNABİLİR Kooperatifte bulunan balıkçılarla sohbet eden Rıdvan Gölcük, “ Amphora hakkında kesin şeyler söylemek için erken. Ancak in situ durumda, bir batıkta rastlanabilecek amphoralar bize birçok bilgi sunabilir. Batık kargolarından yola çıkıp dönem ve bölge ticareti hakkında önemli verilere ulaşılır. Küçük bir veriden yola çıkıp derinleştirilen araştırmalar büyük sonuçlara gebe olur. Bu amphorada, yakın zaman önce İzmit Körfez’i deniz arkeolojisi konusunda yaptığımız araştırmalara önemli katkı sağlayacaktır.” dedi. O SADECE BİR BALIKÇI DEĞİL! Sohbetin ardından Rıdvan Gölcük balıkçılara birer teşekkür yazısı, müze yayınlarından kitaplar hediye etti. Öte yandan gerçekleşen samimi ortam ve sohbette balıkçı Ali Sönmez’in sadece bir balıkçı olmadığı ortaya çıktı. İstanbul Üniversitesi Tarihi Bölümü mezunu olan Sönmez, 2005 yılında tarih öğretmenliğinden emekli olmuş ve o tarihten bugüne çok sevdiği deniz hayatına dönmüş.  
Müze Müdürü Rıdvan Gölcük ve Müze Uzmanı Sanat Tarihçisi Ramazan Sayım, Amphora bulup Müzeye teslim eden balıkçıları ziyaret ederek birer teşekkür belgesi takdim etti. Gölcük, Bu eserin Körfez Deniz Ticaret Tarihine ışık tutacağını söyledi.

Geçtiğimiz hafta balık avlamak için Karamürsel’den açılan ve ağlarına balık yerine Bizans amphorası takılan balıkçılar Ali Sönmez ve Sait Soydoğan Kocaeli Müzesi’ni arayarak amphorayı Müzeye teslime etmişlerdi. Bu olaydan bir gün sonra Kocaeli Müze Müdürü Rıdvan Gölcük ve Müze uzmanı Sanat Tarihçisi Ramazan Sayım Karamürsel Su Ürünleri Kooperatifi’ne giderek sürpriz ziyarette bulundu.

 “İYİ ÖRNEKLER PAYLAŞILMALI”

Balıkçılarla bir araya gelen Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, “Ali ve Sait Bey’i tüm içtenliğimle kutluyorum, onların hemşerisi olmaktan dolayı gurur duyuyorum. Kültür varlığına sahip çıkmak konusunda gösterdikleri arzu bizi çok mutlu etti. Özellikle olumsuz, kötü hadiselerin hep öne çıkartılıyor olması tüm iyi niyetli gayretleri gölgeliyor. Oysaki iyi örnekleri paylaşmalıyız, teşvik etmeliyiz bugün bunun için buradayız” dedi.

“MÜZE HEMEN İLGİLENDİ”

Ziyaret karşısında şaşıran ve sevinçlerini gizlemeyen balıkçılardan Ali Sönmez,“ amphorayı ilk gördüğümde onun tarihi değere sahip olduğunu htim. Hislerim doğruda olmayabilirdi ama hemen Kocaeli Müzesi’nin aramak geldi aklıma. Telefon açtıktan yarım saat sonra geldiler. Çok ilgilendiler sağ olsunlar. Açıkçası bu kadar hızlı ve yoğun bir ilgi olabileceğini düşünmüyordum. Devletimizin bir kurumunun böyle bir hassasiyetle çalışması beni gururlandırdı Rıdvan Bey’e çok teşekkür ediyorum” dedi.

AMPHORA BİRÇOK BİLGİ SUNABİLİR

Kooperatifte bulunan balıkçılarla sohbet eden Rıdvan Gölcük, “ Amphora hakkında kesin şeyler söylemek için erken. Ancak in situ durumda, bir batıkta rastlanabilecek amphoralar bize birçok bilgi sunabilir. Batık kargolarından yola çıkıp dönem ve bölge ticareti hakkında önemli verilere ulaşılır. Küçük bir veriden yola çıkıp derinleştirilen araştırmalar büyük sonuçlara gebe olur. Bu amphorada, yakın zaman önce İzmit Körfez’i deniz arkeolojisi konusunda yaptığımız araştırmalara önemli katkı sağlayacaktır.” dedi.

O SADECE BİR BALIKÇI DEĞİL!

Sohbetin ardından Rıdvan Gölcük balıkçılara birer teşekkür yazısı, müze yayınlarından kitaplar hediye etti. Öte yandan gerçekleşen samimi ortam ve sohbette balıkçı Ali Sönmez’in sadece bir balıkçı olmadığı ortaya çıktı. İstanbul Üniversitesi Tarihi Bölümü mezunu olan Sönmez, 2005 yılında tarih öğretmenliğinden emekli olmuş ve o tarihten bugüne çok sevdiği deniz hayatına dönmüş.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.