KOTO'DA ŞİRKET KURMAK DAHA KOLAY VE UCUZ
KOTO'DA ŞİRKET KURMAK DAHA KOLAY VE UCUZ
Kocaeli Ticaret Odası’nda şirket kurmanın zahmeti ve maliyeti, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren daha da azalıyor.
Kocaeli Ticaret Odası’nda şirket kurmanın zahmeti ve maliyeti, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren daha da azalıyor.
9 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ kapsamında yapılan değişiklikle ‘şirket kuruluş sözleşmesinin ticaret sicili müdürü veya yardımcısı huzurunda imzalanmasının yasal dayanağı oluşturuldu. Buna göre; sadece noterlerin huzurunda imzalanan şirket kuruluş sözleşmelerinin, aynı zamanda ticaret sicili müdürlüklerinde de imzalanmasının önü açıldı. Kocaeli Ticaret Odası Ticaret Sicil Müdürlüğü’nü de kapsayan bu değişiklik sayesinde, şirket kuruluşlarının kolaylaştırılması, maliyetinin azaltılması ve şirket kuran yatırımcıların işlerinin hızlandırılması açısından önemli bir adım atıldı.
‘MUHASEBECİ VE TÜCCARLAR MESAİ ARKADAŞIDIR’
Kocaeli Ticaret Odası, ilimizde faaliyet gösteren muhasebecilerin konu ve uygulamayla ilgili bilgilendirilmesi amacıyla, Kocaeli Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası’nda seminer düzenledi. KSMMMO Başkanı Fikret Gökmen ve Meclis Başkanı Okşin Beçet başta olmak üzere oda üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği seminerin açılış konuşmasını KOTO Meclis Başkanı Akın Doğan yaptı. Muhasebeci ve mali müşavirlerin, ticaret erbabının en yakın dostu ve mesai arkadaşı olduğuna işaret eden Başkan Doğan, “Gerek ekonomik düzenimiz gerekse iş dünyasının geleceği açısından çok önemli bir görev icra ediyorsunuz. Bir yandan biz iş dünyasının haklarını korurken, bir yandan da devletimizin haklarını koruyorsunuz. Bugün tüm detaylarıyla ele alacağımız şirket kuruluş sözleşmelerinin, aynı zamanda ticaret sicili müdürlüklerince de imzalanması konusu da mevcut işbirliklerimizi daha da pekiştirecektir” dedi.
1 OCAK İTİBARİYLE UYGULAMAYA BAŞLAYACAK
Programın akabinde KOTO Ticaret Sicil Servisi Müdürü İsmail Özkul kapsamlı bilgiler verdi. Uygulamanın 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle uygulamaya gireceğini ifade eden Özkul, “Ticaret sicili müdürlüklerine verilen bu yetki ile şirket kuruluşlarında sözleşmelerin noter huzurunda imzalanması zorunluluğu kaldırıldı ve sicil müdürlüklerinde de kurucuların imza atabilmesine imkan tanınarak şirket kuruluşları kolaylaştırıldı. Şirket kuruluş işlemleri için MERSİS üzerinden hazırlanan sözleşmenin sistem üzerinden onayı alındıktan sonra kurucular sicil müdürlüğüne gelerek sözleşmeyi sicil müdürlüğünde imzalama imkanına sahip olacaklar. Bu sayede şirket kuruluşlarının süresi ve masrafları azalmış olacak. Kocaeli Ticaret Odası Ticaret Sicil Müdürlüğümüz de 01 Ocak 2017’den itibaren bu uygulamaya başlayacaktır” ifadelerine yer verdi.
VEKALETNAME İLE YAPILACAK İSE…
Uygulamada oluşabilecek sorunların önlenmesi açısından KSMMMO üyesi muhasebeci ve mali müşavirlere aydınlatıcı bilgiler de sunan Özkul, “Noterler tarafından onaylanan kuruluş sözleşmelerinin tesciline devam edilecektir. Ticaret sicili müdürlüklerine verilen yetkinin şirketlerin yalnızca kuruluş aşamasında sözleşmenin sicil müdürü veya yardımcısı huzurunda imzalanması ve şirket yetkilisine ait imza beyannamesinin düzenlenmesinin olduğu anlaşılmaktadır. Hisse devirleri ve hisse devirleri esnasında yetkililerdeki değişiklikler sonucu talep edilecek imza beyannameleri sicil müdürlükleri yetkisinin dışındadır. Ayrıca kurucular şirketin kurulacağı yer sicil müdürlüğünde bizzat bulunmaları halinde imza atabileceklerdir. Vekaletname ile yapılacak işlemlerin noterlerde yapılması gerekmektedir.
TÜRKÇE BİLMEYEN VE OKURYAZAR OLMAYANLAR…
Ticaret sicili müdürlüklerinde sözleşmelerin imzalanması noterlerin yaptığı kontrollerin sicil müdürü tarafından yapılması anlamına gelmektedir. Ancak noterlerden farklı olarak müdürlüğümüzde kimlik olarak kabul edilebilecek kimlik belgeleri sayılıdır. Bunlar Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, sürücü belgesi, pasaport ve mavi karttan ibarettir. Türkçe bilmeyen, okuryazar olmayan, işitme, konuşma veya görme engelli kişilerin işlemleri noterler tarafından yapılmaya devam edecektir. Ayrıca kurucuların ayırt etme gücüne dair noterler tarafından yapılan kontroller müdürlüğümüz tarafından da yapılacaktır” ifadelerine yer verdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.