KUNDURA TAMİRCİLERİ TEK TEK YOK OLUYOR
KUNDURA TAMİRCİLERİ TEK TEK YOK OLUYOR
Yok, olmaya yüz tutan meslekler arasına giren Kundura tamircileri bir bir yok olmaya başladı. Daha önceleri Gölcük ilçemizin her köşe başında bir ayakkabı tamircisi vardı. Bu güne gelindiğine bakılırsa sadece 4 kişi kundura tamircisi kaldı.
Yok, olmaya yüz tutan meslekler arasına giren Kundura tamircileri bir bir yok olmaya başladı. Daha önceleri Gölcük ilçemizin her köşe başında bir ayakkabı tamircisi vardı. Bu güne gelindiğine bakılırsa sadece 4 kişi kundura tamircisi kaldı.
Çok eskilere bakıldığında birçok meslek dalları vardı. Bunların içerisinde kalaycılar, kundura tamircileri gibi çok sayıda meslek dalları bulunuyordu. Kaplarını kalaylamak için kalaycı ustalarına giderdi. Bu son zamanlarda ilçemiz Gölcük'te bir tek kalaycı yok. Aynı zamanda yırtık ayakkabıları tamir etmek için kundura tamircilerine gidiyoruz. Bundan 20 yıl önceye kadar Gölcük İlçemizin her köşesinde mutlaka bir kundura tamircisini bulmak mümkündü. Bu güne gelindiğine Gölcük'te gezdiğim kadarıyla sadece 4 tane kundura tamircisine rastlandık. Kundura tamircileri de artık yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alıyor. Bir ay öncesine kadar Gölcük'te 5 kundura tamircisi varken bir ay önce bir kundura tamirci ustası bu mesleği bırakarak dükkanı kapattı.
7 YAŞINDA MESLEĞE BAŞLADI
54 yıldır Kundura tamirciliği yaparak bu mesleğini ayakta tutan SİM Murat Gürel mesleği ile ilgili yaptığı açıklamada şunları dile getirdi. Gürel; “öncelikle şunu belirtmek isteyeyim. Artık yapılan mesleklere saygı duyulmadığını bu son günlerde iyice öğrendim. Ben bu mesleğe 7 yaşındayken öğrenmeye çalıştım. Okuldan geldiğimde çantamızı bir köşeye koyarak ustalarımızın yanında mesleği öğrenmek için başladık. Bizler mesleğe başlarken ilk olarak eski ayakkabıdan çıkarılan ayakkabı çivilerini düzeltmekle başladık. Düzelttiğimiz ayakkabı çivileri ustamız tarafından tamiri yapılan ayakkabıda kullanılıyordu. Hiç unutmadığım olayda ben ustamın yanında şımarık bir hareket yaptım ustam ayakkabı kalıbıyla kafama vurdu. O anda babamda ordaydı. Babama baktım belki babam tepki gösterir diye düşünürken, ama düşündüğüm gibi değil tam tersi oldu.
İşte o günden bu güne ben kundura tamirci ustalığını elime aldım. Ben Kundura tamiri yanı sıra aynı zamanda sipariş üzerine ayakkabı yapıyordum. Halende yapıyorum. Ama çok pahalı olduğu için uzun zamandan beri sipariş gelmiyor. Ben bir ayakkabı 750 liradan aşağı yapmıyorum. Bu gün bir spor ayakkabısı 1000 liradan satılıyor. Çünkü markası var. Benimde çocuklarım var ama hiç biri bu mesleği benimsemedi. Sebep ise kirli elbiseyle oturmak istemediğinden dolayıdır. Bu meslek yavaş yavaş bitmeye yüz tutuyor. Çünkü bu meslek için artık çırak bulunamıyor. Benden sonra bu dükkanı kimse işletmedikten sonra kapanır. Bütün meslekler bu şekilde yok olmaya mahküm oldu. Gölcük'te çok sayıda kundura tamirci meslektaşlarımız vardı. Şu anda yok denilecek kadar az kaldı. Hatta bir ay önce bir meslektaşımız dükkanını kapattı. Bu şekilde bu meslekte yavaş yavaş yok olacak” şeklinde ifade etti.
Fahri Haner
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.