MARMARAYI MAVİ NEFES KURTARACAK
MARMARAYI MAVİ NEFES KURTARACAK
Marmara Denizi’ne nefes aldıracak ‘Mavi Nefes’ projesi 18 Ekim’de başlıyor. Projeyle 60 bin öğrenci ve 4 bin öğretmene ulaşılacak. Birinci yıl başlangıç ise Kocaeli’den olacak
Marmara Denizi’ne nefes aldıracak ‘Mavi Nefes’ projesi 18 Ekim’de başlıyor. Projeyle 60 bin öğrenci ve 4 bin öğretmene ulaşılacak. Birinci yıl başlangıç ise Kocaeli’den olacak
Deniz Temiz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu Dikici, “Mavi Nefes” projesiyle Marmara’ya nefes aldıracaklarını açıkladı. 18 Ekim’de başlayacak üç yıllık proje ile yedi ilin 52 kıyı ilçesinde 945 ortaokulda 60 bin öğrenci ve 4 bin öğretmene ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Dikici, iki deniz süpürgesiyle de Marmara’nın yüzeyinde 18 Ekim’de temizlik faaliyetinin başlayacağını söyledi. Dikici, Marmara’nın temizlenmesi ayaklarının bulunduğunu ve 18 Ekim’de start alacağını ve birinci yıl başlangıcın Kocaeli'den olacağını söyledi
'DENİZ DE YANIYOR'
TBMM Müsilaj Komisyonu’na kuruculuğunu iş insanı Rahmi Koç’un yaptığı Deniz Temiz Derneği (TÜRMEPA) projelerini sundu. TÜRMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu Dikici, 8.5 milyon öğrenciye çevre eğitimi verdiklerini belirterek, “Aldığımız iki nefesten birini denizlerimiz sağlıyor. İhtiyaç duyduğumuz oksijenin 50’siyle 70’ini denizlerimiz üretiyor” diye konuştu.
Ormanlar yandığında, “Ah! ciğerimiz yanıyor” denildiğini belirten Dikici, “Deniz de yanıyor ama göremiyorsunuz yandığını. Müsilajla bunu birlikte gördük” dedi. “Sıfır Atık Mavi” şemsiyesi altında diğer sivil toplum örgütleriyle denizlerin temizlenmesi için atık toplama faaliyetlerinin yürütüldüğünü dile getiren Dikici, 2019’dan beri 4 bini aşkın kişiyle, 20 ton atığın denize karışmasını önlediklerini bildirdi.
KOCAELİ’DEN BAŞLAYACAK
Önümüzdeki süreçte uygulamaya sokacakları, “Mavi Nefes” projesini Meclis’te açıklayan Dikici, Garanti BBVA’nın sponsorluğunu yaptığı projenin hem eğitim hem de Marmara’nın temizlenmesi ayaklarının bulunduğunu ve 18 Ekim’de start alacağını kaydetti. Dikici, şöyle devam etti: “Eğitim bölümünde online olarak üç yılda yedi ilin 52 kıyı ilçesinde 945 ortaokulda, 60 bin öğrenci ve 4 bin öğretmene ulaşmayı hedefliyoruz. Birinci yıl başlangıç Kocaeli’den olacak, sonra İstanbul Anadolu Yakası, Bursa; ikinci yıl Tekirdağ, Avrupa, Anadolu Yakası, Çanakkale; üçüncü yıl da Yalova, Balıkesir şeklinde planladık.
Bir tane de otobüsümüz olacak, bir ay boyunca belirli rotalarda gezerek sıfır atık, beceri, robotik kodlama atölyeleri yaparak çocukların hem öğrendiklerini hem de bunlarla aslında farklı yapabileceklerini bir araya getirerek bu eğitimleri pekiştireceğiz. Mavi Nefes projesinin deniz yüzeyi temizlemesi ise, iki deniz süpürgesiyle yapılacak. 18 Ekim’den itibaren Boğaz’da temizliğe başlayacak.”
'MARMARA'YA NEFES ALDIRMALIYIZ'
Marmara’nın kirlenmesine iklim krizinin de etken olduğuna dikkat çeken Deniz Temiz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu Dikici, “Acilen çözüm önerileri geliştirmek zorundayız, çünkü yarın çok geç olacak. Bazen felaketler olmadan işin ne kadar ciddi olduğunu anlayamıyoruz, tıpkı müsilaj gibi” ifadelerini kullandı. Dikici, denizin denizden kirletilmesinin yüzde 20-30’lar arasında olduğunu, kalanının karadan geldiğini kaydederken, “Kirletmemek, kirletmemek, kirletmemek. Kirletmemek temizlemekten daha kolay. Marmara’ya nefes aldırmalıyız” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.