ÖNEMLİ AYRINTI ORTAYA ÇIKTI, USULSÜZ ÇAKAR LAMBA TAKANLAR TESTTEN GEÇECEK
ÖNEMLİ AYRINTI ORTAYA ÇIKTI, USULSÜZ ÇAKAR LAMBA TAKANLAR TESTTEN GEÇECEK
Kamuoyunun tepkisini çeken yetkisiz çakarlı araç kullananlara yönelik yaptırımlar artırıldı. Yasa değişikliğindeki önemli bir ayrıntı yeni farkedildi.
Kamuoyunun tepkisini çeken yetkisiz çakarlı araç kullananlara yönelik yaptırımlar artırıldı. Yasa değişikliğindeki önemli bir ayrıntı yeni farkedildi.
Trafikte üstünlük sağlamak için yasalara aykırı hareket edenler, kamuoyunun ciddi tepkisini çekiyor.
ÖNEMLİ AYRINTI
Yetkisiz çakar ve tepe lambası kullananlara verilecek ceza 96 bin liraya çıkarıldı. Yetkisiz çakar kullananların ehliyetlerine önce 30 ardından 60 gün süreyle el konulacak. Yasa değişikliğindeki önemli bir ayrıntı yeni farkedildi. Ehliyetine 60 gün el konulan sürücülere ehliyetleri psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesini sonrası geri verilecek. Testi geçemeyen ehliyetini alamayacak. Yasa maddesine göre, araç başkasına aitse sürücüye ve plakaya da ayrı ayrı ceza kesilecek, yani bu durumda, 192 bin lira ceza kesilecek. Sivil kullanımlara tepki olsa da, kamu araçları da çakarları mevzuata uygun kullanmıyor. Çakarlı kamu araçlarının, sürekli geçiş üstünlüğü için kullanılması, makam sahibi olmadan çakarların çalıştırılması yasak, polis ve jandarma da görev aciliyeti yoksa çakarlı geçiş yapamaz.
PSİKOLOJİK TESTE TABİ OLACAKLAR
Düzenleme şöyle:
“Bu maddenin ikinci fıkrasına göre çıkarılan yönetmelikte belirtilen araçlarda; ışıklı ve sesli uyarı işaretlerinin takılacağı yerlerin dışında bulundurulması ve kullanılması durumunda sürücülere 96.000 Türk lirası trafik idari para cezası uygulanır.
- Son ihlalin gerçekleştiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde iki veya daha fazla kez ihlal edilmesi halinde sürücülere her seferinde 192.000 Türk lirası trafik idari para cezası uygulanarak sürücü belgeleri otuz gün süreyle geri alınır ve araç otuz gün süre ile trafikten menedilir.”
“- Ayrıca ikinci fıkra kapsamındaki cihazlara mülki amir tarafından el konulur ve mülki amir tarafından mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.”
Düzenlemeye göre, yetkisiz çakar takılan araç başka sürüce tarafından kullanılıyorsa,. araca da ayrıca ceza kesilecek. Yasa maddesinde, "Sürücü, aynı zamanda araç sahibi değilse, ayrıca, tescil plakasına da aynı miktar için ceza tutanağı düzenlenir.” denildi. Yani, yetkisiz çakar kullananan sürücüye ve araca ayrı ayrı ceza yazılacak.
Kamuoyunda genelde sivil araçlar şikayet konusu yapılsa da, genel olarak çakarlı araçlarla ilgili yönetmeliğe kamu çalışanları da uymuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ayrıntılı yönetmelikleri var.
KİMLER ÇAKAR TAKABİLİR?
Yönetmeliklerde, çakarlı araçlar için, "Boyama şekilleri veya ayırım işaretleriyle geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belli olan ambulans, itfaiye ve kolluk araçları ile güvenlik ve risk-tehdit değerlendirmesi kapsamında yayınlanan usul ve esasların ekinde bildirilen devletin en üst protokolü’nde bulunan makamların emirlerine ve zatlarına verilen araçlar ve bu makamların korumasından sorumlu koruma araçları çakar şeklinde tabir edilen ışıklı uyarı sistemlerini kullanabilecek" tanımı yapılıyor.
Yönetmeliğe göre, bu araçlar dışında hiçbir araçta çakar olarak tabir edilen sesli uyarı işaretleri kesinlikle kullanılmayacak. Makamların korumasından sorumlu araçlar da sadece makam sahibi araçta olduğu sürece bu uyarı sistemlerini aktif olarak kullanacak. (Haber Merkezi)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.