TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ KOTO’DA TOPLANDI
TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ KOTO’DA TOPLANDI
Kocaeli Ticaret Odası 4. Meslek Komitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren tarım ve hayvancılık odaları, birlikleri ve kooperatiflerinin yetkilileri, ikinci sektörel istişare toplantısını gerçekleştirdi
Kocaeli Ticaret Odası 4. Meslek Komitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren tarım ve hayvancılık odaları, birlikleri ve kooperatiflerinin yetkilileri, ikinci sektörel istişare toplantısını gerçekleştirdi
Kocaeli Ticaret Odası komiteleri, sektörel istişare toplantılarına hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda KOTO 4. Meslek Komitesi’nin organizasyonuyla 2. Kocaeli Tarım ve Hayvancılık Oda ve Kooperatifleri İstişare Toplantısı gerçekleştirildi. İlginin yoğun olduğu toplantıda, sektörün dünü, bugünü ve geleceği ele alındı.
KATILIM YOĞUN OLDU
Komite Başkanı Yasin Tuncay Türkçakal’ın, Başkan Yardımcısı İbrahim Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Can Kuşkan, Meclis Üyeleri Mustafa Akcan, Adnan Sancak, Komite Üyeleri Orkun Yılmam ve Engin Yener ile birlikte ev sahipliği yaptığı toplantıya; Kocaeli Kasaplar Esnaf Odası Başkanı İsmail Şalgam, Kocaeli Tavuk Üreticileri Birliği Başkanı Tayfun Sönmez, Karamürsel Ziraat Odası Başkanı Memduh Birinci, Derince Ziraat Odası Başkanı İsmail Demir, Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, Kocaeli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Çakır, Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Cüneyt Özer, Maşukiye Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hikmet Kırvanoğlu, Kartepe Kadın Kooperatifi Başkanı Ece Çiftçi, S.S. Dane- Riz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme kooperatifi Başkanı Serap Aslan, İzmit Gökçeören Nebihoca Çubukluosmaniye Mahallesi Tarım Kalkınma Kooperatifi Başkanı Olcay Kara ve kooperatif yetkilileri katıldı.
TOPLANTININ GÜNDEM MADDELERİ
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Komite Başkanı Türkçakal, tarım ve hayvancılık sektörünün geleceği adına görüş alışverişinin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, öneri olarak üst düzey katkı istedi. Toplantıda şu gündem maddeleri ele alındı; Kooperatif sektörüne uygulanan vergi oranlarının yüksek olması sebebiyle yaşanan olumsuzluklar, hammaddeye erişimde yaşanan sıkıntılar, butik ve el emeği ile üretim yapan kooperatiflerin ürettiği ürünlerde uygulanan barkod zorunluluğunun neden olduğu problemler, Sanayi şehri olarak anılan ilimizde, tarım ve hayvancılık kooperatifleri ile ortak iş ve projeler oluşturularak bu görüşün sektör lehine dönüştürülmesinin sağlanması, atıl kalan tarım alanlarının değerlendirilmesi adına projeler geliştirilmesi, kooperatiflerin hibe ve desteklere ulaşmada kolaylık sağlanması yönünde çalışmalar yapılması, tarım arazilerine uygulanan %5 imarın kaldırılmasına yönelik Büyükşehir Belediyesi ve ilgili kurumlar ile istişarelerin yapılması, tarım alanlarına uygulanan %5 imar nedeniyle, bu alanların özel mülk ve konut olarak kullanılması durumundan kaynaklanan problemler, bu alanların tarım yapmayan kişilerce alınması nedeniyle sektörünün geleceği için doğurduğu endişeler, tarım alanlarını koruyabilmek adına tarımsal işletmelerin %30 olan imarın başka tarım alanlarını koruyabilmek adına genişletilmesine olanak sağlayacak düzenlemelerin yapılması, üretim maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle yaşanan sıkıntılar, Maşukiye bölgesindeki tarım arazilerinin turizm alanlarına çevrilmesi sonucunda tarım uygulamalarının olumsuz yönde etkileneceği, tarım arazilerinin sadece tarım yapacak kişilere devredilmesine olanak sağlayacak düzenlemenin hayata geçirilmesi, tarım arazilerini satın alan kişilerin, 3 yıl içerisinde tarıma başlamasını sağlayacak tedbirlerin alınması, tarımda planlama yapılmasının gerekliliği, üreticinin maddi kazanç elde edebilmesi için nüfusa göre üretim planlaması ve kotalı üretimin hayata geçirilmesinin önemi, büyük ve küçükbaş hayvanlara takılan küpelerin kalitesiz olması sebebiyle yaşanan sorunlar.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.