TÜRKİYE'NİN YERLİ OTOMOBİLİ
TÜRKİYE'NİN YERLİ OTOMOBİLİ
TÜRKİYE’nin Otomobili Girişim Grubu’nca yapılan elektrikli yerli otomobil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde tarihi bir törenle tanıtıldı.
TÜRKİYE’nin Otomobili Girişim Grubu’nca yapılan elektrikli yerli otomobil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde tarihi bir törenle tanıtıldı.
Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Zorlu Grubu ortaklığında kurulan Türkiye’nin Otomobili Gelişim Grubu (TOGG) tarafından Bilişim Vadisi’nde yapılan yerli otomobilin tanıtımı için devlet erkanı Gebze’ye akın etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gebze’de cuma namazını kıldıktan sonra otobüsün içinden halkı selamladı ve Bilişim Vadisi’ne geldi.
2 BİN KİŞİ KATILDI
“Yeniliğe Yolculuk Buluşması” programına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı yardımcıları, kabine üyeleri, Son Başbakan Binali Yıldırım, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB üyeleri, Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve ilçe belediye başkanları, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, TOGG hissedarları, iş dünyasının temsilcileri, milletvekilleri, medya temsilcileri ile TOGG çalışanları ve yakınlarının yer aldığı 2 bin kişilik bir davetli topluluğu katıldı.
DEVRİM SERGİLENDİ
Türkiye’nin ilk yerli otomobili Devrim’in yanı sıra Türkiye'nin Otomobili'ne ait modüler ve elektrik güç ünitesi de tören alanında sergilenirken, alana gelen Erdoğan ilk olarak Devrim arabasına bindi. Fuaye alanında otomobile ait simülatör ile katılımcılara sürüş deneyimi şansı da verildi.
VARANK KONUŞTU
Bilişim Vadisi’nde düzenlenen tarihi günde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önce TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank otomobille ilgili önemli bilgiler verdi. Varank, “Otomotiv sektörü köklü bir değişimden geçiyor. Bugün elektrikli ve bağlantılı araçlar toplam araç sayış gelirlerinin yalnızca yüzde 1’ine sahipken, 15 yıl sonra bu oran yüzde 40’lara çıkacak. Bu otomobiller ve mobilite ekosisteminin içereceği tüm kritik teknolojileri özgün olarak geliştirme imkanımız var” dedi.
60 YILLIK RÜYA
Alkışlarla kürsüye çıkan Erdoğan, Türkiye’nin 60 yıllık rüyasını gerçekleştirdiğini ifade ederek, “Yıllardır Türkiye’nin kendi otomobilini üretmesi gerektiğini, bizim montajcılıktan çok daha iyisine layık olduğunuzu hep dile getiririz. Ülkemizi 350 bini bile bulmayan otomotiv üretim potansiyelinden 1,5 milyonun üzerinde bir otomotiv üretim seviyesine çıkardık. Bu sektördeki ihracatımız 32 milyar dolara ulaştı. Ama maalesef kendi otomobilimizi üretme çabalarımızda uzun süre netice alamadık. Bu konuda birçok adım attık. Girişimde bulunduk. Bizim hayalimiz tüm hakları ülkemize ait olan, tasarımcılarımızın emekleriyle yoğrulan, milli teknolojilerle üretilen dünyaya adımızı duyuracak bir otomobile sahip olmaktı. Bunun için de bir babayiğit arıyorduk. Nihayetinde milletimizin bu hayaline gönül veren babayiğitler ortaya çıktı ve TOGG’u kurdu” dedi.
TÜRKİYE’NİN TEKNOLOJİ ÜRETİM ÜSSÜ GEBZE
Yerli otomobil için mühendislerin gecesini gündüzüne kattığını kaydeden Erdoğan, “Bunların bir kısmı da yurt dışındaki prestijli işlerini bırakıp, vatanlarına dönen arkadaşlarımızdan oluşuyor. Ki CEO’muz böyle bir arkadaşımız, kendisine özellikle teşekkür ediyoruz. Fakat bu süreçte sessiz ama derinden gidildi. İşte bugün araçları ilk kez sizlerle paylaşıyoruz. İçinde bulunduğumuz bu mekanı da özellikle seçtik. Burası Türkiye’nin bilişim vadisi. Burası Türkiye’nin yarınlarını şekillendirecek teknoloji üssü. Aslında biz bu tarihi günde iki mega projeyi aynı anda hayata geçiriyoruz. Hem bilişim vadimizin resmi açılışını gerçekleştiriyor, hem de otomobilimizin ön gösterimini sizlerle paylaşıyoruz” dedi.
DEVRİM OTOMOBİLİ
Erdoğan, Devrim otomobilinden de uzun uzun bahsederken, “Türkiye’nin yerli ve milli otomobil arayışı malum yeni değildi. İlk yerli otomobil denemesi olan Devrim’in hikayesi aynı zamanda bize hayallerimizin nasıl kâbusa dönüştürüldüğünün de örneğidir. İşte dışarda Devrim otomobilini gördük. Daha önce uçak yapan, motor geliştiren, silah üreten müteşebbislerimizin başına ne gelmişse, Devrim otomobilimizin başına da aynısı gelmiştir. Kimin sesi olduğu artık gün gibi aşikar olan birileri çıkıp, diğer projeler gibi bunun da hem psikolojik hem de fiili olarak sabote edildiğini görüyoruz. Zor şartlarda kurduğu silah fabrikasında hayranlıkla takip edilen kişiyi, fabrikasıyla beraber havaya uçuranların amacının ne olduğunu gördük
KAMPANYA BAŞLATTILAR
Devrim üretilirken, ‘Türkler otomobil üretemez’ diye kampanya başlatılıyor. İşin ilginç yanı dönemin sanayi bakanının da buna katılmış olması… Nerelerden geçmişiz ya. Bu teşebbüs hayata geçirilebilseydi bugün Türkiye bambaşka yerde olurdu. Ülkemizin ilk motor fabrika teşebbüsünü başlatan Necmettin Erbakan hocamızı da rahmetle minnetle yad ediyoruz. İnşallah farklı kurumlarımız nezdinde başlattığımız projelerimiz sonuçlandığında birkaç yıl içinde motor meselesini de kökten çözmüş olacağız. Kaybettiğimiz 65 yılın hesabını sormayı da milletimize bırakıyorum. Devrim otomobilinin önünü kesmeyi başardılar ama şimdi yaptığımız devrim otomobilinin önünü inşallah kesemeyecekler. Bugünkü noktaya gelebilmek için 17 yıldır ter döküyoruz. Peki 17 yılın sonunda ne oldu? Milli gelirimizi 236 milyar dolardan 950 milyar dolarla kadar yükselterek dört kat artırdık” dedi.
MERAK EDİYORSUNUZ
Otomobilin üretim yerinden de bahseden Erdoğan, “Şimdi merak ediyorsunuz, Bursa’da neresi olacak diye. Onun da ben size müjdesini vereyim Gemlik’te Silahlı Kuvvetlerimize ait olan büyükçe bir yerimiz var. yaklaşık 4 milyon metrekarelik bu alanın inşallah şu anda 1 milyon metrekaresini buraya tahsis edeceğiz ve süratle de inşallah fabrikamızın orada yapımına başlayacağız. Ağırdan alamayız, hızla bunu yakalayacağız. Yapay zeka her alanda olduğu gibi otomobillerde de giderek öne çıkıyor. Sanayimizi bir sonraki çağa şimdiden hazırlamak istiyoruz. Bu konudaki kinayeler ya cehaletin, ya husumetin ya da özgüvensizliğin ürünüdür. Mühendisler şu an yerli otomobilin matematik modelleri ve dayanıklılık testleri üzerinde çalışıyor. Sınıfının en uygun maliyetli aracını inşallah üreteceğiz. Aracımız sıfır emisyonla çalışarak çevreyi hiç kirletmeyecek. Seri üretime geçtiğimizde Avrupa’nın doğuştan ilk elektrikli SUV modeline sahip olacağız” dedi.
SİPARİŞ VERDİ
Erdoğan son olarak, “Biz Türkiye’nin otomobilini elektrikli olarak üreterek doğrudan geleceğin teknolojisine ulaşıyoruz. Türkiye daha en başından elektrikli otomobil alanına girerek herkesten bir değil, birkaç adım birden öne geçecek. Bu otomobili sadece belli ihtiyaçlarımız için üretmiyoruz. Biz küresel bir marka peşindeyiz. Avrupa gibi yakın pazarlardan başlayarak tüm dünyada bu otomobili yollarda gördüğümüz gün hedefimize ulaşmış olacağız. Milletimizin de bu araca sahip olmak için sabırsızlıkla beklediğini biliyorum. Bu otomobilin ticari olarak satışa sunulacağı 2022 öncesinde milletimizin desteğini göstermek üzere ön satış süreci başlatılabilir. Dünyada benzer projelerde kullanılan bu yöntemi ülkemizde de hayata geçirebiliriz. Milletimizin ön satışta ortaya koyacağı taleple bu projeye sahip çıkacağına yürekten inanıyorum. Recep Tayyip Erdoğan olarak şahsım adına ilk ön siparişi buradan veriyorum” dedi. Erdoğan’ın konuşmasının ardından yerli otomobil görücüye çıktı. Kırmızı ve beyaz renkli araçlar görenleri heyecanlandırdı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.