VALİ AKSOY ''HEPİMİZ BİRER ENGELLİ ADAYIYIZ''
VALİ AKSOY ''HEPİMİZ BİRER ENGELLİ ADAYIYIZ''
3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Sosyal ve Sportif Faaliyetler Programı, Vali Hüseyin Aksoy’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Sosyal ve Sportif Faaliyetler Programı, Vali Hüseyin Aksoy’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Atatürk Spor Salonunda düzenlenen programa; Vali Hüseyin Aksoy’un yanısıra, Vali Yardımcısı Suat Yıldız, İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Jandarma Komutanı Alb. Osman Aslan, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Küçük, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Yümnü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar ile çok sayıda kişi katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Köseköy Gençlik Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencisi Talip Volkan Altınışık ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Yümnü’nün konuşmalarının ardından Vali Hüseyin Aksoy yaptığı konuşmalarında; “ 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle düzenlenen bu organizasyonda sizlerle birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Engellilere dikkat çekmek, onları anlamak ve onların sorunlarına çözüm üretmek adına 3 Aralık Dünya Engelliler gününde çeşitli organizasyonlar gerçekleştiriliyor. Engellileri sadece bir günde değil, bütün yıl boyu anlamak ve onların sorunları ile ilgilenmek hepimizin ortak görev ve sorumluluğudur. Engellilerimizin sosyal yaşamda, çalışma hayatında yer alabilmelerine yönelik olarak birçok önemli çalışma gerçekleştiriliyor. Son yıllarda Anayasamızda ifade edilen sosyal devletin gereklerinin yerine getirilmesine dönük olarak çok önemli kanuni düzenlemeler gerçekleştirildi. Engellilerin imkanlarının geliştirilmesi, onların ekonomik anlamda daha iyi bir boyuta taşınması, eğitimlerinin ve istihdamlarının sağlanması gibi bir çok alanda önemli gelişmeleri görüyoruz. Kocaeli olarak bir çok kurum ve kuruluşumuzla işbirliği içerisinde yürütülen önemli çalışmalar var. Temel amacımız; engellilerimizi evlerinin dışına çıkarmak, sosyal hayata uyumlarını sağlamak, ekonomik yaşamın içerisinde yer almalarını temin edebilmektir. Türkiye’ye örnek olacak bir projeyi de Kocaeli’de gerçekleştiriyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kocaeli Sanayi Odasının organizasyonuyla hayata geçen Bizimköy Engelli Merkezinde, engelli olup da çalışmak isteyen insanlarımız çalışmalarına devam ediyor. Engellilere dönük olarak devletimizin sunduğu bir çok imkan var. Eğitimde engellilerimizin herhangi bir eksiğinin kalmaması adına önemli çalışmalar var.
“ENGELLİLERİ ANLAMAK VE ONLARIN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ NOKTASINDA ORTAK HAREKET ETMEK ZORUNDAYIZ”
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kurulduktan sonra 100 günlük eylem planı içerisinde yer alan Engelli Veri Tabanı oluşturulması projesini Kocaeli olarak ilk hayata geçiren illerin başında geliyoruz. İl Sağlık Müdürlüğümüzün koordinasyonunda Engelli Bilgi Bankası oluşturulması ile ilgili çalışmaları önemli bir aşamaya getirdik. Yazılım programlarını yaptık, ilgili kurumlarımızdan engellilere yönelik olarak verileri tespit ettik, muhtarlarımızla işbirliği içerisinde engelli olduğu halde sisteme kayıtlı olmayan kişileri öğrenmek suretiyle engellilerimizi tek bir sistemde toplamayla ilgili çalışmalarımızı belirli bir aşamaya getirdik. Bu projedeki temel amacımız; engellilerimizi tek bir merkezde toplayarak, onlarla ilgili sayısal verilere ulaşmak değil, engellilerle ilgili rakamlara bakarak hangi bölgelerde bir engel türü yoğunlaşmışsa bunu görebilmek ve buna bir çözüm üretebilir miyiz diye üniversitelerimizle işbirliği içerisinde çalışmalar ortaya koymak ve engellilerimizin sorunlarını ortadan kaldırabilecek diğer sosyal projeler için bir veri hazırlama noktasında bir çalışmadır. Kocaeli’de bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmalarda özellikle engelli olarak kayıt altına aldığımız kişi sayısı 63 bin 364’dür.
“HEPİMİZ BİRER ENGELLİ ADAYIYIZ”
Kocaeli’de ortopedik engelli sayısı 21 bin 892, zihinsel engelli sayısı 19 bin 892, görme engelliler 12 bin 251, işitme engelli sayısı 11 bin 763’dür. Konuşma, ruhsal ve otizm ile Down sendromlu gibi engelli sayısı ile birlikte toplamda 63 bin 364 kişiyi kayıt altına aldık. Engelli olduğu halde devletin onlara sunmuş olduğu imkanlardan yararlanmayan vatandaşlarımız varsa onların bizlere başvurmalarını istiyoruz. Hepimiz birer engelli adayıyız. Bunun için engellileri anlamak ve onların sorunlarının çözümü noktasında ortak hareket etmek zorundayız. Engellilerimizin bu gününü çok iyi anlayan ve onların sorunlarına çözüm üreten bir dünya temenni ediyorum.” diyen Sayın Valimizin konuşmalarının ardından Çayırova Çocuk Evleri sitesinin halk oyunları gösterisi büyük beğeni topladı.
Suadiye Cemal Doğan Rehabilitasyon Merkezi öğrencilerinin dans gösterilerinin ardından Kocaeli ve Akmeşe Zihinsel Engelliler Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencilerinden oluşan koronun seslendirdiği şarkılar büyük ilgi gördü.
Kocaeli Bakım Rehabilitasyon Merkezi, Köseköy Gençlik Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Suadiye Cemal Doğan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencilerinin Engelli BOCCAİ oyunlarının sunulmasının ardından Vali Hüseyin Aksoy ve protokol üyeleri engelli öğrencilerle BOCCAİ oyunu oynadılar ve onlarla günün anısına toplu fotoğraf çektirdiler.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.