Tüketici Hakem Heyetine mi başvurmalısınız yoksa Tüketici Mahkemesine mi?
Yönetmelikte belirtilen parasal sınırlar doğrultusunda önce nereye başvuracağınızı bilmelisiniz.
Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda, büyükşehir belediyesi statüsünde olan illerde değeri 5 bin 650 Türk Lirası’nın altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri, yine büyükşehir belediyesi statüsünde olan illerde değeri 5 bin 650 Türk Lirası ile 8 bin 480 Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri ve büyükşehir belediyesi statüsünde olmayan illerin merkezlerinde ve bağlı ilçelerde değeri 8 bin 480 Türk Lirası’nın altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri görevli olacak.
Yönetmelikte belirtilen parasal sınırların üzerindeki uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamaz. Bunlar için Tüketici Mahkemelerine başvurmalısınız.
Tüketici Hakem Heyeti kararları kaç günde çıkar?
Tüketici Hakem Heyeti’ne yapılan başvurular en geç üç ay içinde karara bağlamak zorundadır. Karara bağlanan başvurular, beş gün içinde İl Müdürlüklerine ya da Kaymakamlık binalarında bulunan duyuru panolarına asılır. Tabii online yapılan başvurularda süreci yine e-devlet üzerinden takip etmek mümkün.
Heyet sonucunda, başvuru kararınız olumluysa önce itiraz süresi boyunca 15 gün beklemeniz ardından ilgili firmaya başvurup kararın gereğinin yerine getirilmesini talep edebilirsiniz. Eğer karar gereği yerine getirilmezse icra takibi başlatabilirsiniz.
Karar lehinize verilmiş olsa da 15 günlük itiraz sürecini beklemek zorunda değilsiniz, hemen icra talebinde bulunabilirsiniz fakat eğer itiraz edilirse, icra süreciniz de durdurulabilir. Bu nedenle beklemekte fayda var. İtiraz edildiği takdirde durum Tüketici Mahkemesine taşınır. İtiraz eden taraf belgeler, faturalar ve diğer kanıtlarıyla mahkemeye başvurur.