Tüketici sözleşmeleri yazılı olmalıdır. Sözleşmenin bir örneği mutlaka tüketiciye verilmelidir. Sözleşmeler okunabilecek düzeyde yazılmalı, açık, net ve anlaşılır olmalıdır. Yapılan sözleşmelerin maddeleri, tüketici aleyhine haksız şart içermemelidir. Satın alınan malın ayıplı çıkması durumunda sözleşmeden dönme ve para iadesi talebi, malı ayıpsız olanıyla değiştirme/hizmetin yeniden görülmesini talep etme, ücretsiz olarak onarım talep etme, malı muhafaza ederek ayıp oranında bedelden indirim talep etme gibi haklarımız da mevcuttur.
Açıklamalarına devam eden Kocatürk, “Kredilerde kefil olan kişileri ilgilendiren bir durumu belirtmekte fayda var. Tüketici kefaletleri, adi kefalet türündedir yani banka kefalet sözleşmesinde ne yazarsa yazsın kredi borçlusunu takip etmeden, borçludan parayı alamayacağını tam olarak kesinleştirmeden kefile gidilip borç tahsil edilemez. Bankanın böyle bir davranışta bulunması halinde takibin iptali istenebilir” dedi.
Tüketicilerin sözleşmelerden cayma hakkı bulunuyor. Taksitle satış sözleşmelerinde, mesafeli sözleşmelerde, devremülk ve devre tatil sözleşmelerinde, tüketici kredilerinde, kapıdan satış sözleşmelerinde ve daha birçok sözleşmede, tüketicinin sözleşmeden yedi gün içinde cayma hakkı bulunmaktadır. Tüketiciler, bu hakkını karşı tarafa yazılı olarak e-mail, iadeli taahhütlü mektup, ihtarname gibi yollarla iletebilir. Tüketiciler cayma hakkını kullanırken herhangi bir sebep göstermek zorunda da değildir. Bunu tüketicilerimizin bilmesinde fayda var.
Garanti belgesinin verilmesi, ürün alımları sonrasında zorunludur. Satıcının garanti belgesi vermeme gibi bir durumu bulunmuyor. Bundan dolayı tüketiciler, faturanın garanti belgesi yerine geçeceğini söyleyen satıcılara itibar etmemesi gerekiyor. Kullanım hatası olmadığı takdirde, garanti sürecinde olan ürünlerin arızalarının satıcı veya sağlayıcı tarafından ücretsiz onarılması zorunluluğu bulunuyor.