Dikkat bu yazımızda ayet ve hadisler olduğundan bu sayfayı yerlere atmayın, saklayın bir gün size lazım olabilir.
Hace-ı ifrad yapmak isteyenler şöyle niyet ederler:
(Bismillahir Rahmanir Rahiym. Allahümme innî ürîdü'l-hacce feyessirhü lî ve tekabbelhü minnî)
"Allah'ım senin rızanı kazanmak için haccetmek istiyorum. O'nu ifa etmeyi benim için kolaylaştır ve haccımı benden kabul eyle" diyerek sadece hacca niyet eder. Gerekli temizlik yapıldıktan sonra ihrama girer, sonra iki rekât namaz kılar. Birinci rekâtla Fatihadan sonra Kâfirûn: İkinci rekâtta ise Fatihadan sonra İhlas suresinin okunması efdaldir.Bunu bilemeyenler en doğru bildikleri duaları okurlar. İhrama girildikten sonra şöyle telbiye getirilir:
"Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk İnne'lhamde ve'n-ni'mete leke ve'l-mülk. Lâ şerîke lek"
“Buyur Allahım buyur! Emrindeyim buyur! Senin hiçbir ortağın yoktur. Emrindeyim buyur! Şüphesiz hamd sana mahsustur. Nimet de senin, mülk de senindir. Senin hiçbir ortağın yoktur.”
Bundan sonra şunları okur:
Tekbir
allâhü ekber* allâhü ekber* lâ ilâhe illâllâhü vallâhü ekber* allâhü ekber* ve lillâhil Hamd*
"Allah büyüktür. Allah büyüktür. Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur. Allah büyüktür. Allah büyüktür. Hamd Allah'a mahsustur."
Tehlil
lâ ilâhe illâllâhü vaHdehû lâ şeriyke leh* lehül mülkü ve lehül Hamdü ve hüve 'Alâ külli şey'in Kadiyr*
"Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur. O tektir. O'nun hiçbir ortağı yoktur. Mülk ona aittir. Hamd ona mahsustur. O'nun her şeye gücü yeter."
Tesbih
sübHânallâhi velHamdü lillâhi ve lâ ilâhe illâllâhü vallâhü ekber* ve lâ Havle ve lâ Kuvvete illâ billâhil 'Aliyyil 'AZiym*
Allah, her türlü noksandan uzaktır. Hamd Allah'a mahsustur. Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur. Allah büyüktür. Bütün güç ve kuvvet, şanı yüce olan Allah'a aittir.
Erkekler bunu yüksek sesle söylerler ve bu arada Peygamber (s.a.s)'e alçak sesle salâvat getirirler. Kadınlar ise, telbiye, diğer dua ve zikirlerde seslerini yükseltmezler, hafif sesli olarak yaparlar. Artık niyet ve telbiyenin yapılmasıyla ihrama girilmiş ve ihramın yasakları başlamış demektir. Bundan böyle ihramdan çıkıncaya kadar ihramlıya yasaklanmış olan fiil ve davranışlardan sakınmak gerekir.
İHRAMLIYA YASAK OLANLAR
İhrama giren kimse için bazı iş ve davranışlar yasaktır. Bunlara "ihram yasakları" denir. Bu yasaklar ihrama girildiği andan, yani niyet ve telbiye anından itibaren başlar, ihramdan çıkıncaya kadar devam eder.İhramlı kimsenin "ihram yasakları"na uyması vaciptir. Yasakları ihlal edenlere, yasağın çeşidine ve ihlal biçimine göre değişen cezalar gerekir. İhramlı için yasak olan şeyler şunlardır:
1-Kadın erkek için geçerli olan, Cinsel ilişkiye girmek veya sevişmek, öpüşmek, oynaşmak.... gibi cinsel ilişkiye götüren davranışlarda bulunmak.
2- Şehevi duyguları tahrik edici şeyleri konuşmak.
3-Tırnak kesmek, saç sakal tıraşı olmak, vücudun herhangi bir yerindeki kılları koparmak veya kesmek, saç sakal ve bıyıkları yağlamak, boyamak, saçlara biryantin veya jöle sürmek, kadınlar oje ve ruj kullanmak, vücuda veya ihram örtüsüne koku sürmek ve parfüm kullanmak.
4-Erkelerin Elbise veya dikişli elbise giymesi, erkeklerin başı ve yüzü örtmesi, eldiven, çorap, ayakkabı giymesi.
5- Kadınlar ihram süresince normal giysilerini çıkarmazlar. Ancak yüzlerini kapatamazlar . açık bulundururlar.
6-Harem denilen bölgenin (Mekke ve çevresinin) yeşil bitkilerini kesmek, koparmak yasaktır. (Harem bölgesinin bitkilerini kesmek, koparmak ihramsız olanlar için de yasaktır.)
7-Başkalarına zarar vermek, kavga etmek, sövmek, kötü söz ve davranışlarda bulunmak.
8-İhramlı iken sığara tahrimen mekruh olduğundan içilmemelidir. Tavsiye edilen hiç bir zaman içilmemesidir.
İHRAMLIYA SERBEST OLANLAR
1-İhramlının kimsenin yıkanması, kokusuz sabun kullanması, mahzurlu degildir.
2- diş fırçalaması, diş çektirmesi, kırılan tırnağı veya zarar veren bir kılı koparması, kan aldırması, iğne yaptırması, yara üzerine sargı sardırması, Mahzurlu degildir.
3-Kol saati, telefon, para, yüzük ve bilezik takması, kemer kullanması, omuza çanta asması, yüzü ve başı örtmeden üzerine battaniye, pike ve benzeri şeyler alması, palto ve benzeri giysileri giymeksizin omuza alması yasak değildir.
4-Terleyen erkekler ihramlarını değiştirebilir. Hanımlarda aynı şekilde iç ve dış çamaşırlarını değiştirebilirler.
5-İhramlı kimsenin uyumasında bir mahzur yoktur. Abdestsiz olarak ta istediği duayı okuyabilir.