LASTİK İŞ
Mustafa OKULLU
Köşe Yazarı
Mustafa OKULLU
 

HACILIK ÜNVANI

İslamın 5 temel esası vardır.Bunlar; 1-Namaz kılmak 2-Orüç tutmak 3-Hacca gitmek 4-Zekat vermek 5-Kelime-i Şehadet getirmek Aslında bunun dışında her müslümanın yapması ve yapmaması gereken bir çok esaslar vardır.Ama sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed s.a.v:İslam 5 esasın üzerine kurulmuştur….” Diyerek yukarıda sayılan beş maddeyi önemine binaen saydığından bizde özellikle konumuzu ilgilendiren Hac konusuna değineceğiz. Beş temel esasın bir kısmı ister zengin olsun ister fakir olsun; kadın erkek sorumlu olan her müslümanın yapması gereken kulluk görevidir.Bunlar Namaz, Oruç ve Kelime-i Şehadet tir. Ancak bunların dışında kalan zekat ve Hac ibadeti ise dinen zengin olan Müslümanın mutlaka yerine getirmesi gereken mükellefiyetlerdendir. Bunlardan zekat mal ile yapılan bir ibadettir.Hac ise hem mal hemde beden ile yapılan ibadettir. Dinen zengin olan her müslümanın şer’i yıl (354 gün) sonunda hesabını yaparak fakirin hakkını vermek zorundadır.Bu zengin oldğu müddetçe her vermesi gerekir. Ancak hac dinen ömründe bir defa imkan olduğu takdirde hemen yerine getirilmesi gereken bir ibadetir. Defalarca görevli dışında haca gelmeye de gerek yoktur.Onun dışında Umreye gelinebilri.İhtiyaç sahibi insanlara veya hayır kurumlarına yardım edilir. Hele hele kaçak yollarla veya üç aylık tabir edilen ramazanda gelip kaçak olarak kalarak defalarca hacılık yapmak ta hoş değildir. Namaz kılana “Namazcı” , Oruç tutana “Oruççu”, zekat  verene de “Zekatçı” denmediği gibi hacılık vazifesini yapan insana da “Hacı” ünvanı verilemez. Hacılık görevini yapan Hacı Bey Hacı hanım demekte bir sakınca yoktur. Esas olan bu kulluk görevini yapan insanın başkalarından bu ünvanla çağrılmalarını beklememelidir. Kendisine hacı denmediği için kızan bir çok bay ve bayan Müslüman vardır. Hacılığı bir unvan kabul ederek maalesef bunu ticari hayatta bir gelir getiren isim olarak kullanan da vardır.Bunlar dinimizin tasvip etmediği çirkin şeylerdir. Hele hele daha memleketine dönmeden Mekkeden telefon açıpta oğluna telefonla şu sözleri söyleyen hacıya ne demeli: “Oğlum o tabelayı sök at, onun yerine 5 metre uzunluğunda “Hacı Bayram oto yedek parçaları” yazdır. Tabi kötü ornek örnek olamaz. Hac vazifesini yapan kimsenin biraz daha hayatına çeki düzen vermesi gerekir.Hangi ticari faaliyeti varsa kaldığı yerden devam etmeli, Örnek Müslüman olmalıdır. Kutsal şehir Medine-i Münevvere den bütün dünya Müslümanlarına selamlar dualar.
Ekleme Tarihi: 09 Ekim 2014 - Perşembe
Mustafa OKULLU

HACILIK ÜNVANI

İslamın 5 temel esası vardır.Bunlar;

1-Namaz kılmak

2-Orüç tutmak

3-Hacca gitmek

4-Zekat vermek

5-Kelime-i Şehadet getirmek


Aslında bunun dışında her müslümanın yapması ve yapmaması gereken bir çok esaslar vardır.Ama sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed s.a.v:İslam 5 esasın üzerine kurulmuştur….” Diyerek yukarıda sayılan beş maddeyi önemine binaen saydığından bizde özellikle konumuzu ilgilendiren Hac konusuna değineceğiz.


Beş temel esasın bir kısmı ister zengin olsun ister fakir olsun; kadın erkek sorumlu olan her müslümanın yapması gereken kulluk görevidir.Bunlar Namaz, Oruç ve Kelime-i Şehadet tir.

Ancak bunların dışında kalan zekat ve Hac ibadeti ise dinen zengin olan Müslümanın mutlaka yerine getirmesi gereken mükellefiyetlerdendir. Bunlardan zekat mal ile yapılan bir ibadettir.Hac ise hem mal hemde beden ile yapılan ibadettir.


Dinen zengin olan her müslümanın şer’i yıl (354 gün) sonunda hesabını yaparak fakirin hakkını vermek zorundadır.Bu zengin oldğu müddetçe her vermesi gerekir.

Ancak hac dinen ömründe bir defa imkan olduğu takdirde hemen yerine getirilmesi gereken bir ibadetir. Defalarca görevli dışında haca gelmeye de gerek yoktur.Onun dışında Umreye gelinebilri.İhtiyaç sahibi insanlara veya hayır kurumlarına yardım edilir. Hele hele kaçak yollarla veya üç aylık tabir edilen ramazanda gelip kaçak olarak kalarak defalarca hacılık yapmak ta hoş değildir.


Namaz kılana “Namazcı” , Oruç tutana “Oruççu”, zekat  verene de “Zekatçı” denmediği gibi hacılık vazifesini yapan insana da “Hacı” ünvanı verilemez. Hacılık görevini yapan Hacı Bey Hacı hanım demekte bir sakınca yoktur. Esas olan bu kulluk görevini yapan insanın başkalarından bu ünvanla çağrılmalarını beklememelidir. Kendisine hacı denmediği için kızan bir çok bay ve bayan Müslüman vardır.

Hacılığı bir unvan kabul ederek maalesef bunu ticari hayatta bir gelir getiren isim olarak kullanan da vardır.Bunlar dinimizin tasvip etmediği çirkin şeylerdir. Hele hele daha memleketine dönmeden Mekkeden telefon açıpta oğluna telefonla şu sözleri söyleyen hacıya ne demeli: “Oğlum o tabelayı sök at, onun yerine 5 metre uzunluğunda “Hacı Bayram oto yedek parçaları” yazdır. Tabi kötü ornek örnek olamaz.


Hac vazifesini yapan kimsenin biraz daha hayatına çeki düzen vermesi gerekir.Hangi ticari faaliyeti varsa kaldığı yerden devam etmeli, Örnek Müslüman olmalıdır.


Kutsal şehir Medine-i Münevvere den bütün dünya Müslümanlarına selamlar dualar.










Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.