Allah c.c. bu dünyaya insanları gönderirken huzur ve barış içinde yaşamaları için dünyanın kuruluşundan beri Peygamberler göndermiştir. Bu peygamberlerle beraber insanların uyacakları kurallar manzumesini ihtiva eden Kitaplar ve Suhuflar (sahifeler) göndermiştir. Kitap göndermediği Peygamberler ise daha önceki Peygamberlere gönderilen kitaplarla amel etmişlerdir.
İmtihan dünyası olan bu dünyada en büyük imtihanı başta Peygamberler, sonra Allah’ın veli ve Salih kulları sonra diğer insanlara vermiştir. Kur’an-ı Kerim ve Sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed s.a.v.in hadisleri imtihan çeşitleri ile doludur.
Kur’an-ı Kerimde Mülk suresinde Allah c.c. şöyle buyuruyor:” Allah c.c. Hayatı ve ölümü sizi imtihan etmek için yarattı.” Buyurmaktadır.
Peki, ne gerek var? Diye sorulabilir. Madem Allah c.c. bizi yarattı. Ne olduğumuzu neler yapacağımızı, nasıl yaşayacağımızı biliyor.Peki neden imtihan?
Trafik polisinin ehliyet sınavına giren kişileri imtihan etmeden ikiye bölerek şöyle seslense: Bu ayırdıklarıma ehliyet yok, diğerlerine ehliyet vereceğiz. Dese hemen itiraz sesleri yüksel mez mi?
“Bizi direksiyon sınavına tabi tutmadan bizim nasıl araba kullandığımızı görmeden nasıl bize ehliyet vermeden gönderirsin?.derler.
Aynen bunun gibi Allah c.c. bizi dünya direksiyonuna bindirirken bizim neler yapacağımızı “Alîm” sıfatı ile çok iyi bilmesine rağmen bizi bize göstermek için imtihan ediyor. Dersine çalışanlar yani Allah’ın emirlerine uyanlar imtihan ı başarı ile geçiyor. Allah’ın koyduğu kurallara uymayanlar ise son şans olan tövbe sınavını da kaçırırlarsa o zaman kendi çekecekleri cezayı kabul ediyorlar demektir.
Yine Kur’an-ı Kerimde Allah c.c. “Biz sizleri korku ile, açlık ile verdiğimiz mallardan bir kısmını geri almakla, verdiğimiz canlardan BİR KISMINI GERİ ALMAKLA ve meyvelerden bir kısmını geri almakla İMTİHAN ederiz.” Buyurmaktadır.
İmtihan konusuna devam edeceğiz. Allah c.c. dünya imtihanını kolay verenlerden eylesin.Cumanız mübarek olsun.
Kutsal şehir Mekke den herkese selamlar. Dualar.