LASTİK İŞ
Mustafa OKULLU
Köşe Yazarı
Mustafa OKULLU
 

ZEKAT HAKKINDA SORULAR !

Soru : Zekât nedir? Cevap: Dinîmize göre, belirli bir malın bir kısmının Allah rızası için dinen zekât alabilecek durumdaki belirli  kişilere verilmesi demektir. Sözlükte ki anlamı  artma, çoğalma, temizlik, bereket anlamlarına gelir. DİNEN belli zenginlik ölçüsüne sahip Müslümanların vermesi gereken malî bir ibadet olan zekât, İslam’ın beş temel esasından olup, hicretin ikinci yılında Medine’de farz kılınmıştır. Kur’an-ı Kerim’de Namazın geçtiği bir çok ayette zekat kelimesi de peşinden gelmektedir. 30 dan fazla yerde zekat kelimesi geçmektedir.Bazen “sadaka” “infak” gibi kelimelerle geçmektedir. “Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin...” (Bakara suresi ayet 43; “Onların mallarından, kendilerini temizleyeceğin, arıtıp yücelteceğin bir sadaka al ve onlar için dua et; çünkü senin duan onlara huzur verir. Allah işitendir, bilendir.” (Tevbe suresi ayet 103) Soru: Dinimize göre Zekat Kimlere farzdır? Cevap:Bir kimsenin zekât vermekle sorumlu  olması için: 1-Müslüman, hür, akıllı, büluğ çağına erişmiş olmak, 2-Borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla hakikaten ya da hükmen artıcı mahiyette yani kazanç sağlayıcı nitelikte ve üzerinden bir yıl geçmiş nisap miktarı mala sahip olması gerekir. Nisap miktarı  ne demektir? Nisap, zekât, sadaka-i fıtır ve kurban gibi ibadetler için konulan bir zenginlik ölçüsüdür. Nisap, asgarî zenginlik ölçüsü şeklinde de tanımlanabilir. Borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak bu kadar mala sahip olan kişi dinen zengin sayılır. Böyle bir kişi, zekât veya sadaka alamayacağı gibi; sadaka-i fıtır vermek ve kurban kesmekle de yükümlü olur. Borçtan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olan bu malın artıcı olması ve üstünden bir yıl geçmesi hâlinde zekâtının verilmesi gerekir. Zenginliğin asgari sınırı olan “nisap” Hz. Peygamber tarafından belirlenmiştir. Bu asgarî sınırlar, o dönem İslam toplumunun ortalama hayat standardını ve zenginlik ölçüsünü göstermektedir. Hadislerde belirlenen nisap miktarları öyle sıralanabilir; Altın: 80,18 gr. Altın veya bunun tutarında para veya ticaret malı olanlar % 2.5 toplamından zekat verirler. Koyun veya keçi: 40 Koyun veya keçiden 40 adeti olanlar 1 adet zekat vermelidir. Fazlası için hocalara sormak gerekir. Sığır: 30 adet sığırı olan 1 koyun zekat vermelidir. Deve: 5 adet devesi olanlar 1 adet koyun  zekat vermelidir. Nisabın bu mallar üzerinden belirlenmesi, sosyal ve ekonomik şartların fazla değişmediği ileriki dönemlerde de aynen korunmuştur. Ancak günümüzde gümüş ile altın arasında değer olarak çok farklar çıkmıştır. Aynı şekilde 30 sığır ile 40 koyun arasındaki denge de açılmıştır. Yani bu gün 30 sığır en ucuzu 5000 tl den hesap edildiğinde 150.000 tl etmektedir. Ancak koyun için tanesi en fazla 1000 tl kabul edersek 40.000 tl eder. Peygamberimiz döneminde bunlar eşitti. Din İşleri Yüksek Kurulunun bu konuda toplanıp bir karar vermesi gerekmez mi?  
Ekleme Tarihi: 07 Temmuz 2015 - Salı
Mustafa OKULLU

ZEKAT HAKKINDA SORULAR !

Soru : Zekât nedir?

Cevap: Dinîmize göre, belirli bir malın bir kısmının Allah rızası için dinen zekât alabilecek durumdaki belirli  kişilere verilmesi demektir. Sözlükte ki anlamı  artma, çoğalma, temizlik, bereket anlamlarına gelir. DİNEN belli zenginlik ölçüsüne sahip Müslümanların vermesi gereken malî bir ibadet olan zekât, İslam’ın beş temel esasından olup, hicretin ikinci yılında Medine’de farz kılınmıştır.

Kur’an-ı Kerim’de Namazın geçtiği bir çok ayette zekat kelimesi de peşinden gelmektedir. 30 dan fazla yerde zekat kelimesi geçmektedir.Bazen “sadaka” “infak” gibi kelimelerle geçmektedir.

“Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin...” (Bakara suresi ayet 43;

“Onların mallarından, kendilerini temizleyeceğin, arıtıp yücelteceğin bir sadaka al ve onlar için dua et; çünkü senin duan onlara huzur verir. Allah işitendir, bilendir.” (Tevbe suresi ayet 103)

Soru: Dinimize göre Zekat Kimlere farzdır?

Cevap:Bir kimsenin zekât vermekle sorumlu  olması için:

1-Müslüman, hür, akıllı, büluğ çağına erişmiş olmak,

2-Borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla hakikaten ya da hükmen artıcı mahiyette yani kazanç sağlayıcı nitelikte ve üzerinden bir yıl geçmiş nisap miktarı mala sahip olması gerekir.

Nisap miktarı  ne demektir?

Nisap, zekât, sadaka-i fıtır ve kurban gibi ibadetler için konulan bir zenginlik ölçüsüdür. Nisap, asgarî zenginlik ölçüsü şeklinde de tanımlanabilir. Borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak bu kadar mala sahip olan kişi dinen zengin sayılır. Böyle bir kişi, zekât veya sadaka alamayacağı gibi; sadaka-i fıtır vermek ve kurban kesmekle de yükümlü olur. Borçtan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olan bu malın artıcı olması ve üstünden bir yıl geçmesi hâlinde zekâtının verilmesi gerekir. Zenginliğin asgari sınırı olan “nisap” Hz. Peygamber tarafından belirlenmiştir. Bu asgarî sınırlar, o dönem İslam toplumunun ortalama hayat standardını ve zenginlik ölçüsünü göstermektedir. Hadislerde belirlenen nisap miktarları öyle sıralanabilir;

Altın: 80,18 gr. Altın veya bunun tutarında para veya ticaret malı olanlar % 2.5 toplamından zekat verirler.

Koyun veya keçi: 40 Koyun veya keçiden 40 adeti olanlar 1 adet zekat vermelidir. Fazlası için hocalara sormak gerekir.

Sığır: 30 adet sığırı olan 1 koyun zekat vermelidir.

Deve: 5 adet devesi olanlar 1 adet koyun  zekat vermelidir.

Nisabın bu mallar üzerinden belirlenmesi, sosyal ve ekonomik şartların fazla değişmediği ileriki dönemlerde de aynen korunmuştur. Ancak günümüzde gümüş ile altın arasında değer olarak çok farklar çıkmıştır. Aynı şekilde 30 sığır ile 40 koyun arasındaki denge de açılmıştır. Yani bu gün 30 sığır en ucuzu 5000 tl den hesap edildiğinde 150.000 tl etmektedir. Ancak koyun için tanesi en fazla 1000 tl kabul edersek 40.000 tl eder. Peygamberimiz döneminde bunlar eşitti. Din İşleri Yüksek Kurulunun bu konuda toplanıp bir karar vermesi gerekmez mi?

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenigolcuk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.